Производителите на твърди дискове се надпреварват да вдигат капацитета и

...
Коментари Харесай

Най-бързият твърд диск в света идва от Western Digital


Производителите на твърди дискове се надпреварват да подвигат потенциала и скоростта
(снимка: CC0 Public Domain)

Нов корав диск на Western Digital идва с претенцията за най-бързия HDD в света. Моделът Ultrastar DC HS760 има потенциал 30 терабайта (TB) и поддържа скорости на поредно четене/запис до 582 MB/s.

Това е първият корав диск на компанията, който употребява два самостоятелни блока глави, осигурявайки два пъти по-висока скорост на поредно четене/запис и съвсем два пъти по-висока скорост при инцидентно четене/запис, спрямо HDD с една глава.

Ultrastar DC HS760 стъпва на платформата Western Digital OptiNAND. Дискът включва девет плочи с технология за енергийно-подпомогнат вертикален магнитен запис (ePMR), всяка с потенциал 2,2TB, плюс NAND кеш за предпазване на метаданни и кеш за запис за по-добра продуктивност и увеличена компактност.

Използвайки две самостоятелни глави за четене, Ultrastar DC HS760 обезпечава до 2 пъти по-бързи скорости на поредно четене/запис (до 582MB/s) и до 1,7 пъти по-бързо случайно четене/запис, спрямо модела Ultrastar DC HC560 20TB с една глава. В същото време новият диск е с 37% по-енергийно-ефективен, спрямо два обособени HDD.

Твърдият диск Ultrastar DC HS760 употребява два самостоятелни блока с глави
(снимка: Western Digital)

Ultrastar DC HS760 е оборудван с един SAS конектор и се разпознава от системата като два логичен диска по 10TB. Тъй като логическите твърди дискове са без значение адресируеми, те се нуждаят от известна софтуерна настройка от страната на хоста. Следователно не всички центрове за данни ще могат да употребяват новото устройство.

Капацитетът на Ultrastar DC HS760 е с 2TB по-голям от този на модела Seagate Exos 2X18, също оборудван с две глави. Освен това новият артикул на WD е по-бърз – Exos 2X18 поддържа 554 MB/s. Дискът на Seagate обаче се предлага и със SATA конектор, което го прави по-удобен за потребление.
още по темата
Както при всички модели твърди дискове от линията Ultrastar, производителят предлага пет години гаранция за новия Western Digital Ultrastar DC HS760. Компанията към момента не е оповестила цената на най-бързия HDD в света.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР