Производителите на превозни средства в Китай ускоряват програмите си за

...
Производителите на превозни средства в Китай ускоряват програмите си за
Коментари Харесай

Китайската EV индустрия атакува яко задграничните пазари

Производителите на транспортни средства в Китай форсират стратегиите си за нови електрически транспортни средства (EV) тази година, помагайки си за увеличение на вътрешното търсене, като в този момент насочват и твърдо погледа си към задграничните пазари с интелигентни, свързани модели от последващо потомство.

По-специално Европа се трансформира във все по-важна експортна дестинация за китайските електрически автомобили, като някои пазари – изключително скандинавските страни, са с най-високите равнища на разпространяване на електрическите автомобили в света, до момента в който китайските продажби на други места последователно се форсират. Европейски Съюз неотдавна разгласи, че възнамерява последователно да приключи продажбите на интернационалните транспортни средства с мотори с вътрешно горене (ICE) до 2035 година

Този миг беше явен на автомобилното ревю в Париж предишния месец, където китайски марки демонстрираха привличащи окото серийни модели. BYD направи възторг с компактния автомобил Seal, дружно с компактния SUV Atto и компактния автомобил Han, всички батерийни модели. Great Wall Motor сподели фънки компактния автомобил Ora Cat и своите първокласни хибриди Coffee 01 и Coffee 02 с марка Wey.

Китайската EV промишленост черпи забележителна мощ от вътрешния пазар. Продажбите на EV в страната евентуално ще съставляват най-малко две трети от осемте милиона EV, които се чака да бъдат продадени в международен мащаб тази година. През първите девет месеца на 2022 година продажбите на електрически автомобили в Китай се удвоиха до 3,58 милиона единици – без продажбите на plug-in хибриди (PHEV), които се покачиха с 270% до 990 000 единици – съгласно данните за търговията на едро, оповестени от локалната асоциация на автомобилната промишленост CAAM.

И всичко това макар необятно публикуваните прекъсвания на производството, обилни разстройства във веригите за доставки и блокировки поради коронавирус пандемията през първата половина на годината. За разлика от това, продажбите на стандартни транспортни средства с ДВГ са намалели с 9,5% до 14,9 милиона единици през същия интервал – спад, който продължава непрестанно от 2018 година насам.

Продажбите на електрически автомобили в Китай тази година се чака да съставляват близо 20% от общите продажби на транспортни средства в страната през 2022 година, като хибридите ще съставляват още 5-6%. Комбинирани, тези транспортни средства съставляват съвсем целия сегмент на транспортните средства с нова сила (NEV) в страната. Неизбежно Китай има най-хубавите икономии от мащаба в EV бранша в международен мащаб, а също и най-силната верига за доставки на акумулатори, в това число най-големия потенциал за преправка на минерали.

Ранното нахлуване на страната в бранша на електрическите автомобили преди десетилетие също разреши на нейните компании да си обезпечат достъп до някои от най-големите ресурси от минерали за акумулатори по света. Според държавни данни Китай има стотици започващи компании, работещи в бранша на електрическите автомобили – в това число разклонения на огромни конгломерати и стандартни производители на коли с ICE. Много от тях са дребни компании, които занапред ще започват, само че е малко евентуално да изкарат десетилетието.

Най-успешните, в това число Nio, Xpeng и Li Auto, преобладаваха в заглавията през последните две години с атрактивни, първокласни модели, включващи най-новите интелигентни/свързани технологии само че неизбежно със съответни цени. Листната на Nasdaq Nio Inc продаде към 84 400 електрическия автомобил в международен мащаб през първите девет месеца на 2022 година, което е нарастване с 26% на годишна база и подкрепено от навлизането на компанията в Европа през 2021 година Съединени американски щати ще последват през 2025 година, откакто завърши създаване на локален цех. Ръстът на NIO във вътрешния пазар е по-бавен тази година, отразявайки частично високите цени. Най-новият му модел, ET7, коства 536 000 CNY (71 000 $).

Li Auto достави 87 000 EV през същия интервал, подкрепено от стартирането на премиум SUV-а L9 през септември, който се продава на дребно за близо 64 000 щатски $. Компанията е доставила 211 000 EV от началото на производството в края на 2019 година Продажбите на Xpeng скочиха с 300% до 56 404 единици, подкрепени от по-достъпните цени, които варират сред 25 000 и 35 000 щатски $.

Основните производители в страната обаче сграбчват по-голямата част от размерите и вършат пазара все по-конкурентен. Глобалните продажби на EV на BYD набъбнаха с 214% до 582 130 единици през първите девет месеца на 2022 година, което го прави най-големият производител на EV в страната до момента тази година, с още 593 191 продажби на PHEV (+307%).

Общите продажби на NEV са нарастнали с 255% до 1 175 321 единици, като производството на коли с ICE е прекъснато през март. Компанията неотдавна пусна на вътрешния пазар компактния автомобил Seal, захранван с акумулатори, на цена към 30 000 щатски $, което доста подбива цената на Tesla Model 3.

Tesla достави малко над 483 000 автомобила от завода си в Шанхай през първите девет месеца на 2022 година, което я прави вторият по величина производител на електрически автомобили в страната до момента тази година след BYD. Това включва 165 000 изнесени коли и 318 000 вътрешни доставки, в това число 304 000 броя от модела Y. Компанията неотдавна разшири годишния потенциал на своя извънредно печеливш цех в Шанхай до над един милион единици, макар че преди малко отвори нов цех в Германия и втори в Съединени американски щати. През октомври компанията понижи цената на Model Y в Китай с 9% до 40 000 щатски $, до момента в който цената на Модел 3 беше понижен с 5% до към 36 000 щатски $ в помощ на локалните продажби.

Най-продаваният EV модел в страната, Hongguang на SAIC-GM-Wuling, е мини транспортно средство, което се продава на дребно там за към 5000 щатски $. Продажбите през първите девет месеца на 2022 година се правят оценка на към 360 000 единици, до момента в който кумулативните продажби надвишават 800 000 единици. Компанията пусна осем дребни и мини EV модела от 2017 година насам и стартира производството в основания в Hongguang Air EV модел в Индонезия по-рано тази година.

Големите държавни групи за произвеждане на коли са по-бавни в прехода към електрически автомобили, само че стартират да наваксват изгубеното. SAIC Motor, най-голямата група за произвеждане на коли в страната с огромни взаимни предприятия с Volkswagen и General Motors, приготвя своя блян към увеличение продажбите на свои EV както вкъщи, по този начин и в чужбина. Нейна благосъстоятелност е остарялата британска марка MG, която оглавява задграничните продажби на компанията.

SAIC Motor продаде малко над 700 000 NEV предходната година, в това число тези, създадени от взаимното дружество SAIC-GM-Wuling. През юли компанията стартира да изнася своя MG4 Electric, първия си „ световен “ EV модел, основан на специфичната платформа MSP EV за Европа, следва експорт за пазари в Азиатско-тихоокеанския район, Латинска Америка и Австралия през идната година. Компанията си е сложила цел за продажби от 150 000 единици за модела през 2023 година Нейната цел за продажби в чужбина за всички NEV модели през 2023 година е 800 000 единици, откакто е продала 381 000 единици през първата половина на 2022 година

Други локални производители, които се насочват бързо към сегмента на EV, включват държавната GAC Group. Нейното дъщерно сдружение GAC Aion EV неотдавна пусна SUV модела Y Plus с предстоящи месечни продажби от 20 000 единици, откакто продаде 150 000 EV през първите девет месеца на годината.

Германските производители на транспортни средства, в това число групата Volkswagen, Mercedes и BMW, също нападателно уголемяват своите китайски EV интервенции и също по този начин влагат в локална научноизследователска и развойна активност, защото те също се стремят да наваксат изгубената позиция в това, което се трансформира в техния максимален индивидуален пазар в международен мащаб. Те също възнамеряват да се възползват оптимално от локалните икономии от мащаба и мощните локални вериги за доставки на EV, с цел да подобрят своята конкурентоспособност както в Китай, по този начин и в чужбина.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР