Производителите на антибиотици успяха да наваксат с доставки и паралелният

...
Производителите на антибиотици успяха да наваксат с доставки и паралелният
Коментари Харесай

Новите доставки и паралелния внос компенсираха недостига на лекарства в аптеките - Здраве

„ Производителите на антибиотици съумяха да наваксат с доставки и паралелният импорт съумя да се прояви с спомагателни количества, които подкрепиха обстановката, само че при започване на годината респираторните вируси и обвързваното с тях свръхпотребление и доста постоянно самопредписване на терапия, доведоха до краткотрайно напрежение с няколко продукта “.  

Това сподели по БНР Боряна Маринкова, изпълнителен шеф на Българската асоциация за развиване на паралелна търговия с медикаменти (БАРПТЛ).

По думите й, сега проблем няма. От началото на основаването на платформата, на която пациентите могат да подават сигнали за изчезнали медикаменти, са подадени над 1860 сигнала. Над 60% от тях се дължат на незадоволителни доставки към България.

„ Износът не е проблем, а незадоволителния импорт. Това ние го подчертаваме години наред. Колкото по-отворен е входът на медикаментите към България, толкоз по-спокойни ще бъдат пациентите “, сподели Боряна Маринкова.

Тя добави, че сега липсва съответно лекарство за диабет, което се употребява и за намаляване. Най-критичният артикул, за който от Българската асоциация за развиване на паралелна търговия с медикаменти са съумели да обезпечат допълващи количества, е един от инхалаторните артикули за дребни деца, който липсваше в края на предходната и началото на тази година.

На 28 февруари в София следва 10-и народен фарма конгрес, на който ще бъдат разисквани провокациите в бранша.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР