Производители на слънчеви панели изпитват сериозни проблеми, заради дефицита на

...
Производители на слънчеви панели изпитват сериозни проблеми, заради дефицита на
Коментари Харесай

Недостигът на чипове удари и соларния бизнес


Производители на слънчеви панели изпитват съществени проблеми, поради недостига на чипове
(снимка: CC0 Public Domain)

Японската компания Panasonic скоро ще спре производството на основен съставен елемент за покривните слънчеви кафези, които предлага на пазара, поради световната рецесия с доставките на чипове.

В края на юни Panasonic изпрати на свои бизнес клиенти уведомление, че доставките ще бъдат забавени за стабилизаторите, употребявани за жилищни слънчеви PV системи, заяви. Очаква се компанията да спре производството на редица артикули от този тип още през юли.
още по тематиката
Промените са следствие от пожара през март в цех за произвеждане на чипове, ръководен от Renesas Electronics, който смути доставките на полупроводници за стабилизаторите. Въпреки че се чака производството на устройствата да се възстановява до идващия януари, сега се следи спад с сред 20% и 30%.

Стабилизаторът е тип инвертор, който модулира в сила, която може да се употребява в семействата. Въз основа на инверторния потенциал предходната година в Япония са продадени електрически стабилизатори за 6,8 гигавата, съгласно токийската консултантска компания RTS.

Наред с Panasonic сходни проблеми с електрическите стабилизатори за домашни слънчеви съоръжения изпитват Omron и Tabuchi Electric. Двете компании също споделят, че усещат резултатите на и че въпросният ключове съставен елемент е сложен за подмяна с друга марка.

Производството на полупроводници в Renesas се възвърне до равнищата от преди пожара още на 24 юни. Доставките обаче към момента не са се върнали към предходните размери и наподобява, че сега с максимален приоритет са поръчките от страна на автомобилната промишленост.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР