Професорът по история на храните Алберто Гранди е направил някои

...
Професорът по история на храните Алберто Гранди е направил някои
Коментари Харесай

ШОК: Пицата и карбонарата са американски, а не италиански храни

Професорът по история на храните Алберто Гранди е направил някои полемични изказвания в неотдавнашно изявление, потвърждавайки, че доста италиански ястия в реалност са по-скоро американско завещание, съобщи ДПА.

Гранди, който преподава в университета в Парма, е декларирал пред в. „ Файненшъл таймс “, че от години слага под подозрение достоверността на някои „ Произведено в Италия “ ястия, като по тъкмо има поради пицата, карбонарата и сиренето „ Пармиджано-Реджано “ (известно и под наименованието пармезан).

„ Когато обещано общество се оказва лишено от възприятие на еднаквост поради някакъв исторически срив или раздор с предишното си, то си измисля обичаи, които служат като основополагащи легенди “, декларира той, намеквайки, че историята на италианските храни може да е по-скоро небивалица, в сравнение с да се уповава на действителни обстоятелства.

„ Италианската кухня е доста повече американска, в сравнение с италианска “,

споделя Гранди в изявлението. 

Твърденията на професора провокираха незабавна реакция от италианското държавно управление. Същия ден, когато бе оповестена публикацията италианският министър на културата Дженаро Санджулиано и на селското стопанство Франческо Лолобриджида подадоха публично заявление за включването на италианската кухня измежду претендентите за приемане на статута „ Обект на международното културно завещание “ на ЮНЕСКО.

Решението за този статут няма да бъде взето преди 2025 година, само че министрите са подали също заявление и за признаването на италианската кухня в „ Представителния лист на нематериалното културно завещание на човечеството за 2023 година “.

ЮНЕСКО, организацията на Организация на обединените нации за обучение, просвета и просвета, разказва на уеб страницата си като част от задачата си да предизвиква „ идентифицирането, отбраната и опазването на културното и естествено завещание по света, считано за изключителна полезност за човечеството “.

Сега обаче дебатът по отношение на това коя просвета на кого принадлежи се разгорещява.

Гранди реагира на опита на държавното управление, заявявайки пред в. „ Република “, че „ има доста нелепости “ в заявката до ЮНЕСКО на италианските министри.

В настрана изявление за Си Ен Ен Гранди изяснява страстите, които изпитва по отношение на основаните несъгласия, заявявайки, че самата концепция, че емигриралите в Съединени американски щати италианци са научили хората по какъв начин да готвят е обидна.

„ Те са емигрирали, тъй като не са имали какво да ядат, защото са били небогати “, твърди Алберто Гранди.

„ Те са напуснали, защото са гладували. Обидно за нашите баби и дядовци е картината да се обрисува по различен метод “, съгласно него.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР