Професор Ход Липсън и колегите му от лабораторията Криейтив машийнс

...
Професор Ход Липсън и колегите му от лабораторията Криейтив машийнс
Коментари Харесай

Учени изобретиха робот със самосъзнание

Професор Ход Липсън и сътрудниците му от лабораторията Криейтив машийнс са основали механична ръка, която е в положение да се самопрограмира, даже откакто е записала нередовност.

Начинът на деяние на робота е подобен с този на новородено бебе, което лежи в кошчето и независимо учи и придобива визия за заобикалящата го среда.

Според учените за първи път робот демонстрира дарба да си показа самия себе си и да осъзнае предназначението си, разбирайки по какъв начин да работи без вградена механика.

" Способността на нашия робот да си показа самия себе си е недодялана спрямо тази на индивида. Въпреки това считаме, че тя открива пътя към машинното съзнание ", споделя Липсън.

Механичната ръка е проектирана без знание за физика, геометрия или динамичност. След като е прекарал 35 часа, движейки се без избрана цел, механизмът е съумял да придобие нужното знание и да си показа качествата си.

Скоро по-късно роботизираната ръка е била в положение да построи лична биомеханика, позволяваща й " мъдро " да хваща и пуска предмети. Роботът е извършил и други задания като писане с маркер.

Изследователите са отпечатали триизмерна деформирана част, с цел да симулират нередовност и да ревизират дали роботът ще я регистрира и ще приспособи механиката си. Роботизираната ръка е съумяла да долови неизправността и се е пригодила да продължи да прави дилемите си, макар деформираната част.

Специалистите означават, че самопознанието може да докара до появяването на по-гъвкави и приспособими системи. Въпреки това някои учени считат, че роботите в никакъв случай нямат да имат способността да развият личен толкоз комплициран разсъдък, колкото е човешкият. /novini.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР