Проф. Жени Захариева е творец с модерна и работеща визия

...
Проф. Жени Захариева е творец с модерна и работеща визия
Коментари Харесай

Държавният глава Румен Радев удостои с Почетния знак на президента проф. Жени Захариева

Проф. Жени Захариева е създател с съвременна и работеща визия за културно съдействие и нравствен напредък. Заедно със своите значими триумфи като реализатор, тя се отличава като почитан учител и държавник с позиция. Това съобщи президентът Румен Радев на церемонията в Гербовата зала на „ Дондуков " 2, на която удостои проф. Жени Захариева с Почетния знак на президента.

Проф. Евгения Захариева-Малеева, известна на необятната общност като Жени Захариева, е измежду най-ярките и безспорни фигури в актуалната българска музикална история и просвета. Нейната биография, оценките на публиката и на музикалната рецензия, както и влиятелните й оценки я дефинират като пианист от международна класа. Като солист и камерен реализатор покорява влиятелни подиуми с рецитали в фамозни концертни зали в Париж, Москва, Ню Йорк, Хага, Виена. Преподавател е по камерна музика и пиано в Националната музикална академия „ Панчо Владигеров ".

В приветствието си президентът посочи приноса на проф. Захариева за развиването и престижа на националната ни просвета, а по думите му, решението за почитане с Почетния знак е в унисон и с високата социална оценка и интернационалното самопризнание за нейното творчество. Присъствието на дипломати и представители на креативен съюзи на церемонията е доказателство за триумфа на проф. Захариева като сплотяваща фигура, стожер и образец за огромно наднационално културно пространство, акцентира Румен Радев. По думите му в нейно лице младите реализатори имат безрезервен преподавател, с който дружно градят своите триумфи, а изявените създатели имат сътрудник, с който дружно чертаят устойчиви културни направления за доближаването на цели общности и нации.

Духовната атмосфера, която музикалното изкуство основава, е нужна за построяването на общество с нови полезности и мироглед, съобщи на церемонията проф. Захариева. Тя означи, че редом с концертно-педагогическата си активност, е посветила 12 години и за отбрана на правата на работещите в своя отрасъл. „ Вярвам, че премията, която получавам, ще ме подтиква още по-активно да работя за идеята на нашето изкуство да намираме най-верния път към душите на хората и да ги променяме ", акцентира още проф. Жени Захариева.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР