Проф. Евелина Келбечева е пловдивчанка, преподавател в департамент История и

...
Проф. Евелина Келбечева е пловдивчанка, преподавател в департамент История и
Коментари Харесай

Крайно време е да скъсаме пъпната връв със соца

Проф. Евелина Келбечева е пловдивчанка, учител в департамент " История и цивилизация " на Американския университет в България - Благоевград. Издала е писания за българската история, в това число за комунистически интервал. Интересите й включват България през интервала след Освобождението до Първата международна война, Студената война в подтекста на Балканите и България, преходът след 1989 година Изнасяла е лекции в унивeрситетите Харвард, Принстън и Колумбия.

Новите учебници по история за 10. клас за образователната 2019/2020 година провокираха вълна от неодобрение поради необективното показване на комунистическия режим. Проф. Келбечева е член на УС на Фондация " Истина и памет ", която разгласява петиция до министъра на просветата Красимир Вълчев с апел за преправка на част от учебниците.

- Защо се развихри толкоз яростен спор към представянето на тоталитарния интервал в учебниците по история?

- Абсолютно ненормално е да слагаме този въпрос - 30 години след рухването на режима и откакто има толкоз ясна оценка - освен в България, а и в цяла Европа, за същностната еднаквост на трите тоталитарни режима на 20. век - комунизма, фашизма и националсоциализма.

Нито исторически, нито политически, нито идеологически може да се одобри концепцията за оневиняване на който и да било комунистически режим.

- Опитът да се легализира този интервал като не чак толкоз неприятен - това ли е най-скандалното?

- Точно това. От петте учебника, които видяхме, в един особено внушенията са извънредно неприемливи - този на издателство „ Булвест 2000 ”, където създатели са две професорки от Софийския университет. Една от тях -

проф. Баева, е била член на Изпълнителния съвет на Българска социалистическа партия.

Това евентуално изяснява за какво написа за времето на премиера Жан Виденов с толкоз меки квалификации, които напълно не демонстрират истината за в действителност третия банкрут на България тогава. Не се загатва нищо за хиперинфлация, за цялостен колапс на стопанската система, за това, че този режим завършва с 11 милиарда $ външен дълг и 26 милиарда вътрешен дълг, по какъв начин се обменят парите и спестяванията на хората се стопяват. Същото направи Виденов с 3000 % инфлация. Никъде в учебника не излиза наяве, че българската страна банкрутира три пъти по времето на комунизма!

В учебника като мантра се повтаря, че преди 1989 година са били безвъзмездни образованието и опазването на здравето. Това е цялостна неистина, комунистическо факсимиле, което продължава да се тиражира. Не, не са били безвъзмездни - плащани са от налозите, от джобовете на всички българи. Това е следващата операция, фалшификат на историята, целящи да покажат по какъв начин режимът на Живков се грижел за благоденствието на народа си, какви необятни обществени стратегии развивал.

Фондация „ Истина и памет ” реагира остро и против надълбоко перфидната операция, с която се сервира най-новата история на България. Привидно всички обстоятелства, термини, написани в програмата, са там. Но методът, по който са подбрани и инсталирани, не разрешава да се види същинският темперамент на този режим. Не излиза наяве, че

комунистическият режим е натрапен с отблъскващ гнет,

най-ужасяващият в историята ни, довел до изгубването на сред 18 000 и 30 000 души. След 9 септември цялата страна е потопена в смут и кръв. Нощем изчезват хора, и до момента се разкопават всеобщи гробове.

Няма по какъв начин да се види същинската картина на началото на комунистическия гнет, в случай че не се каже, че най-голямата политическа принуда в Източна Европа е тази в България.

Манипулативен е и текстът в същия учебник за привилегиите, които писателят Георги Марков, чиито пиеси са спирани, бил получил от комунистическата власт.

Според същия учебник Марков умрял в Лондон след нападение, за което имало доста версии. Това е също замитане на истината. В спомените си ген. Олег Калугин, зам.-шеф на Комитет за Държавна сигурност (на СССР), ясно споделя: Българските приятели желаеха да им изпратим спецматериал номер еди-кой си - отровата, с която Марков е премахнат.

При това

България е единствената страна в Източна Европа, която убива собствен отстъпник.

Руснаците дори не го вършат!

- Как са решени тези проблеми в другите източноевропейски страни?

- Няма друга социалистическа страна, с изключение на България, която да няма държавна политика по повод представянето, разбирането, преподаването на най-близкото си минало.

При гостуването си у нас свещеник Йоахим Гаук, президент на Германия 2012-2017 година, сподели: Преподаването на предишното би трябвало да бъде държавна политика, не може да се прави на парче.

Така е и съгласно европейските разбирания, олицетворени от фамозната Декларация за европейска памет и съвест, инициирана от Вацлав Хавел, съгласно която трите тоталитарни режима би трябвало да бъдат наказани и преподавани по един и същи метод.

България няма Институт за национална памет, няма музей на комунизма, мемориалите на жертвите са ни незабележими паметничета тук и там. И най-важното - канонът на учебника не се промени, щом и до момента, след 30 година,

към момента не можем да вкараме истината за окупацията на България от Червената войска,

за която плащаме милиарди и която довежда, дружно с това, което изплащаме и за присъединяване си във втората фаза на войната, до най-голямата икономическа и финансова рецесия в България.

Продължаваме да бъдем на опашката - това, че сме най-бедните в Европейски Съюз, не е толкоз ужасно. Благоденствието ни върви нагоре с всяка година, откогато сме член на Европейски Съюз. Това, което разделя надълбоко обществото, е оценката на комунистическия режим, на античовешката същина на комунистическата идеология.

- Защо толкоз мъчно се разделяме с предишното?

- За страдание се оказва, че свободата, най-висшето достолепие и нужда за индивида, сякаш е изчезнала като полезност, щом не разбираме, че тъкмо свободата като полезност ни беше върната след 1989 година А жалим за хляба и кебапчето за стотинки. Нещо надълбоко е повредено в разбирането за полезности на цялото ни общество, очевидно не можем да оценим скъпата независимост, която имаме в този момент - на пътешестване, на мислене, на изява, на избор на хрумвания, на обучение.

Прокомунистическата агитация не е преставала да има невероятна мощ в България, както и соцносталгията, която е направлявана, спонсорирана, дирижирана от обособени централи.

- Колко години ще са ни нужни, с цел да узреем за баланс във връзка с предишното?

- Нито за комунизма и болшевизма, нито за фашизма, нито за нацизма може да има извинителен диалог. 30 година след рухването на комунизма това е исторически несъответстващо, морално невероятно.

Липсата на естествена оценка на този режим се дължи и на невиждането на генетичните връзки сред предходните и сегашните елити, на това, че сътрудниците на Държавна сигурност са на всички места - в парламент, в банки, в медии, в основни позиции на ръководещия хайлайф. Огромна част от новите предприемачи са също свързани със структурите на Държавна сигурност.

Едни и същи семейства не престават да ръководят България

И обстоятелствата се замитат. Сещам се за новата книга на Велислава Дърева за атентата през 1925 година, спонсорирана от ПЕС, както персонално Сергей Станишев се хвалеше. А книгата е памфлет, флагрантна имитация на историята, която не прави чест на авторката. Българската историография е посочила от дълго време какво съставлява този атентат, заповядан от Москва, спонсориран от Москва. В писмата си един от атентаторите - Марко Фридман, желае от Коминтерна хонорара си в долари, тъй като левът бил в огромна инфлация.

При нас всичко е някак половинчато. Ако имаше лустрация, в случай че имаше същински закон за осъждането на комунизма, а освен декларация, в случай че бяхме пресекли скудоумното пропагандно говорене за историята още при започване на така наречен преход, българското общество през днешния ден щеше да бъде друго. Политическите ни и цивилен реакции, самочувствието на младежите щяха да бъдат други.

- Какво очаквате да се случи след блокирането на отпечатването на учебниците?

- Четири от издателствата реагираха съответно, одобриха огромна част от забележките. Другите учебници са допустими, могат да бъдат четиво за младежите.

Основната ни рецензия е към учебника на „ Булвест 2000 ”, който има потребност от радикална преправка. Един образован историк не би могъл да си разреши да бъде по какъвто и да е метод апологет или оправдател на един тоталитарен режим, който в действителност освен е довел до цялостната съветизация на България, само че който най-дълбоко е сменил вековните обичаи на българския народ и хода на българската история на 9 септември 1944 година
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР