Проф. д-р Радка Аргирова, вирусолог, председател на Българското дружество по

...
Проф. д-р Радка Аргирова, вирусолог, председател на Българското дружество по
Коментари Харесай

Смела прогноза: Пикът на епидемията ще е в началото на май, краят й – през юни

Проф. доктор Радка Аргирова, вирусолог, ръководител на Българското сдружение по здравна вирусология, разяснява по БНР пандемията от ковид.

Въпросът за груповия, или стадния, имунитет е доста интерен и ще ви кажа моето персонално мнение.
Колективният имунитет е нещо, което се основава, което желаеме да реализираме тогава, когато работим със заразни заболявания, против които има ваксина. Бихме желали да имаме ваксинално покритие против поломиелит и редица други заболявания повече от 90% от популацията. Когато имаме толкоз хора със основани антитела, имаме доста висок групов имунитет и в тази среда даже да попадне човек, който не е ваксиниран, доста мъчно ще бъде инфектиран.

Аз персонално показвам противоречие с това, което приказва Англия.

В тази история зървам, че те желаят да основат по натурален път имунитет към covid-19, само че, по пътя на основаване на този имунитет по натурален път, доста хора ще пострадат, да не кажа, че ще умрат. Защото възрастните хора - вирусът ще мине през тях и те ще основат имунитет, само че единствено тези, които оживеят. Това е доста рисково население. По-добре е това да се направи, когато има към този момент ваксина.

При предходните епидемии - торс или сарс - през 2002/03 година беше предложено да се заобикалят обществени контакти. Изобщо не се говореше за ваксина. По-късно има разработки за ваксина против този вирус, само че те по този начин и на са стигнали до пазара.

Желателно е възрастните да лимитират срещите с други хора, колкото се може по-дълго,

до момента в който не сме достигнали върха на епидемията. Тя в този момент върви стръмно нагоре. Всяка зараза си има своя крива. Ние сме още първоначално и вървим нагоре по стръмната част. Сега е доста, доста добре възрастните хора, изключително тези с хронични болести, да се дистанцират и да понижат до най-малко обществените си контакти, само че не е даден период за това. Напълно е допустимо да има втора вълна, в случай че вирусът продължи да съществува в съответната общественост.

Когато стартира ден след ден да понижава броят на новозаразените и няма новооткрити случаи, може да се каже, че епидемията е минала. Италия стигна върха и сякаш в последните дни, макар че числата отново са високи, въпреки всичко са малко по-ниски от предходните дни. Това е знак, че понижава епидемията. Но би трябвало да спре изцяло. Цялата работа е, че вирусът не би трябвало да го има. Но щом има нови случаи, значи още циркулира.

Имам една смела прогноза - че при започване на май ще имаме нашия пик в България, а в края на май, първите дни на юни просто епидемията ще завърши.

Но единствено при изискване на цялостна социална готовност до тогава.

При цялостна дисциплинираност от страна на всички контактни, от страна на всички завръщащи се. Виждаме, че ограниченията са в действителност драконовски. Но и вирусът работи по този начин - да пресечеш въздушно-капково разпространяване е извънредно огромно предизвикателство. Предизвикателствата са няколко - с изключение на епидемиологичните, организационни, клинични, диагностични. Намираме се в особена конюнктура, освен това на фона на грипна вълна, която имаше преди години два върха. Така че по никакъв начин не е елементарно и все пак считам, че се оправяме със обстановката.

Сигурна съм, че до май огромна част от популацията - няма да кажа, че ще прекара, тъй като няма да има признаци, само че

ще се срещне с този вирус и ще има към този момент антитела.

Съществуват бързи проби, които могат да дефинират кои хора са се срещнали с вируса, без да развият симтоматика. Може да се мери същинският размер на засегнатостта на популацията. Много хора ще са се срещнали с вируса, без да са развили симптоматика. При това доста повече, в сравнение с са развили такава.

Не бих споделила, че би трябвало всеобщо хората да си вършат проучвания. Но би могло хората да потърсят подобен тест, в случай че примерно са прекарали в от месеците от Нова година до момента нещо сходно на грип, напълно леко, което бързо е отминало и за което те считат, че е било просто простуда. Тогава може да се потърси дали не е било контакт с вируса, в подобен смисъл.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (601)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР