Проф.д-р Ана КочеваПовече от половин ден вече ми се налага

...
Проф.д-р Ана КочеваПовече от половин ден вече ми се налага
Коментари Харесай

В РСМ определят като победа сваления от БНТ филм „Само защото бяха българи“


Проф.д-р Ана Кочева

Повече от половин ден към този момент ми се постанова да давам отговор на въпрос, към който въобще нямам директно отношение. В неделя чух със личните си уши в изявление по Българска национална телевизия от генералния й шеф, а през вчерашния ден видях със личните си очи и в програмата на Българска национална телевизия, че вечерта ще бъде излъчен филмът „ Само тъй като бяха българи “.

Той е отдаден на Македонската кървава Коледа. Тази година се навършват 77-години от тези събития, които слагат началото на нечовечен политически гнет в тогавашната Социалистическа република Македония, част от СФРЮ. Ликвидирани и измъчвани са без съд и присъда хора с изявено българско съзнание. По разпореждане на Тито са убити хиляди българи, описите са готови от Лазар Колишевски с една-едничка цел – да се изтрие българското съзнание и да се форсира процесът на македонизация на популацията.

Българи са изселвани, гонени, преследвани, изпращани в концлагерите на Титова Югославия. Тези рани още са отворени, фамилиите помнят, в РСМ обаче сходни обстоятелства или комфортно се премълчават или непосредствено се подминават. Та, на тези събития е отдаден филмът и всеки, който не е чувал за тях, щеше да попълни празнините.

Обаче, за моя, а и освен, огромна изненада филмът „ падна “, а повода за това потъна в гробовно безмълвие. Не, че не умеем да гадаем, само че точно, с цел да не се упражняваме в сходен спорт, ми се коства редно да разберем има ли някакво пояснение от страна на Българска национална телевизия. В противоположен случай бихме позволили, че това е самобитен поклон към пребиваващата в София делегация на РСМ. Чета в този момент, че там били удовлетворени от този факт и го дефинират като някаква победа?! Така и не схванаха, че оттук границата никой не води война с тях, че „ войната “ е само в личните им глави, че тя е зачената извън и те са просто нейни жертви. Само, тъй като бяха българи!
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР