Проектът Другите българки на визуалния артист Михаил Вучков предизвика скандал

...
Проектът Другите българки на визуалния артист Михаил Вучков предизвика скандал
Коментари Харесай

Транссексуални модели пресъздават картини на Майстора с финансовата подкрепа на Национален фонд Култура |

Проектът " Другите българки " на образния актьор Михаил Вучков провокира скандал с появяването си.

Проектът съставлява възстановки на картини на Владимир Димитров - Майстова, само че моделите са транссексуални.

Появата на плана, в който може да видите модела Мелиса, която преди време се наричаше Тихомир и бе риалити звезда от телевизионния формат " Фермата ", бе признат нееднозначно.

" Отношението към транс хората е като това към дамите в XIX век “ - декларира създателят и добавя, че точно това е повода да размени женските персонажи от картините на Майстора с транс дами.

Арт провокацията на Михаил Вучков е финансирана от Национален фонд Култура с 10 000 лв.. Първоначално желаната сума е била 20 000, само че от фонда са показали измежду претекстовете за понижаване на финансирането следното:

" Проектът се предлага за финансиране с бюджет 10 000 лева и с условия: Да се преработи надлежно бюджетът, като се предлага да се понижат изглеждащите повишени продукционни разноски и наем зала за галерия, и без разноски за кетъринг; матрицата за бюджет да е подписана; в колона 2 /вид на разхода/ да е попълнено дали разходът е с фактура или хонорар. Да се даде проект при положение на по-сериозни ограничавания поради COVID-19. Сред мощните му страни са: маргинална тема; новаторско изразно средство; " мощен медиен отзив за изложбата по телевизия, радио, онлайн и в печатни издания - Михаил Вучков, е експерт с дълготраен опит в областта на връзките с обществеността и медийната тактика в региона на изкуството ".



Проектът има и собствен образен клип.

От наличието му излиза наяве, че във възстановките на картините на Майстора вземат участие Данита Мейсън, Иванова Емили, Жулиета Интергалактика, Лайла Аградо, Маги Пападополова, Наташа Рич, Ребека Тайгър Кеш, Мелиса Рангелова



" Изложбата " Другите българки " е въодушевена от персоналните истории на група транссексуални девойки в България. Картините демонстрират, че без значение от крайната маргинализация на тази общественост у нас, тя съществува и обогатява обществото ни. Фотографските възстановки вършат паралел с картините на Майстора, който е запечатал последните българки, подчинени на патриархалните порядки, чиято маргинализация тогава е сходна с тази на транс българка през днешния ден " - с това малко обобщение " Другите български " са спечелили държавно финансиране.

.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР