През 2023 г. повече от 600 алпинисти са достигнали връх

...
През 2023 г. повече от 600 алпинисти са достигнали връх
Коментари Харесай

В началото на сезона на алпинизма - двоен рекорд на връх Еверест

През 2023 година повече от 600 алпинисти са достигнали връх Еверест. Миналогодишният сезон обаче се подрежда измежду един от най-смъртоносните за катерачите - 18 са смъртните случая, регистрирани в планината.
 Новите правила за нанагорнище на Еверест
Искаш да се качиш на Еверест, тогава би трябвало да си събираш изпражненията в торбичка

Какво постанова тези промени

Настоящият сезон за алпинистите обаче към този момент стартира, като сред април и юни се чака стотици запалянковци да изкачат Еверест. А двама катерачи даже към този момент са се отчели с нови върхове.

Това са 54-годишният непалски шерп Ками Рита Шерпа, който изкачи най-високия връх в света за рекордния 29-ти път. Британецът Кентън Кул пък сложи върха за най-вече изкачвания на чужденец - цели 18.

За Ками Рита Шерпа това не е първи международен връх, като с сегашния той усъвършенства и личното си достижение. Той е лидер към този момент над две десетилетия. За първи път изкачва Еверест през 1994 година и от този момент се връща на върха съвсем всяка година.

В Instagram профила си непалецът е качил фрагменти от базовия лагер на Еверест, с които афишира завръщането си на върха в опит за 29-ото си нанагорнище.

" Работата на един мъж, фантазията на различен мъж/жена ", написа той в описанието.

Пред медиите Ками Рита Шерпа е казвал, че изкачванията му са просто работа, само че предходната година минава прехода два пъти, с цел да си върне върха от дългогодишния си противник и съотечественик Пасанг Дава Шерпа.
 Защо Еверест мирише по този начин неприятно
Защо Еверест мирише по този начин неприятно

Какъв е казусът и има ли решение за него

Според локалните управляващи британецът Кентън Кул е достигнал Еверест в същия ден като напелеца. Той също е планинар и лидер и е бил непретенциозен по отношение на достиженията си. През 2022 година пред организация AFP той споделя, че " доста други от шерпите имат толкоз доста повече изкачвания ".

Жената, направила най-вече изкачвания на връх Еверест, пък е Лхакпа Шерпа. През 2022 година тя слага международен връх с десетото си нанагорнище, написа BBC.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР