Архитектурният проект на сградата на бъдещия Факултет по фармация ще

...
</TD
>Архитектурният проект на сградата на бъдещия Факултет по фармация ще
Коментари Харесай

Така ще изглежда бургаският Факултет по фармация

Архитектурният план на постройката на бъдещия Факултет по фармация ще бъде показан на 22 май в аулата на Университет " Проф. доктор Асен Златаров ". Датата е в навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност.

" Архитектурното бюро, което завоюва публичната поръчка за правене на плана, ще го презентира пред Академичния състав на университета. Каним фармацевтите и всички искащи също да участват, с цел да можем по-късно да дадем зелена светлина на процедурата по неговото основаване ", съобщи ректорът проф. доктор Христо Бозов, дм.

Сградата на Факултета по фармация ще се намира сред корпус " Mедицински науки " и общежитие N3. Тя ще е на 5 етажа, с 13 000 m² разгъната застроена повърхност. В нея ще има образователни зали, лаборатории, аптека, симулационен център, а в настрана крило - библиотека.

" В лабораториите ще се синтезират разнообразни лекарствени артикули, а аптеката ще е и база за част от образованието на студентите по фармация. В едно от крилата ще бъде позиционирана огромна библиотека, чийто хартиен фонд ще бъде цифровизиран. Тя ще употребява най-модерните технологии, с цел да могат студентите от целия университет да се радват на една от най-иновативните библиотеки в Европа ", добави проф. Бозов. В постройката ще се намира и симулационен център за студентите по медицина и здравни грижи. А на първия етаж ще има нов съвременен студентски център.

" Мислим за  създаване на ботаническа градина, тъй като за образованието на студентите по фармация са нужни разнообразни лечебни растения и билки. Тя ще бъде отворена и за жителите, и гостите на университета от Бургас и страната ", съобщи проф. Бозов.

Създаването на Факултета по фармация се реализира с дейната поддръжка на кмета на Бургас, Общинския съвет и всички бургаски народни представители. Изготвянето на архитектурния план, който ще бъде презентиран, е финансиран от Министерството на образованието и науката с отпуснати целеви средства. От университета се надяват  през идната година да бъдат гласувани средства и за самия градеж. Техният размер ще стане явен, откакто техническият план бъде утвърден и се направи количествено-стойностна сметка.

" За градежа ще разчитаме на поддръжка от страната, от Община Бургас и от частни донори, тъй като това ще бъде една доста скъпа облага за града. Освен образованието на студенти по фармация и запълването на дефицита на фармацевти в аптеките, това ще способства за отварянето на нови, измежду които и денонощни. Недостигът на последните е огромен проблем в Бургас и в цялата област, изключително през летния сезон ", съобщи проф. Бозов.

С новия факултет Университет " Проф. доктор Асен Златаров " ще подтиква развиването на фармацевтичната промишленост в района, защото в него ще работят експерти и ще е средище на нововъведения.

Намеренията на управлението на университета са Факултетът по фармация да приема по към 50 студенти на година, които ще се образоват за магистър-фармацевти. Приемът ще става с изпити по биология и химия.

" Разбира се, първо би трябвало да преминем през всички процедури, които включват: оценяване от Националната организация по оценяване и акредитация, позитивно мнение от Министерския съвет и най-после от Народното събрание. Предстоят ни значими стъпки, по тази причина се надяваме на поддръжка от цялата бургаска общност и от всички институции ", прикани проф. Бозов.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР