Продължават да се регистрират превишение на нормите на серен диоксид.

...
Продължават да се регистрират превишение на нормите на серен диоксид.
Коментари Харесай

Еколог: Между 12 и 14 000 души в България умират заради мръсен въздух

Продължават да се записват превишение на нормите на серен диоксид. А Европейската комисия и Европейският съд се интересува по кое време ще влезем в нормите.

Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria Ивайло Хлебаров от съдружие „ За земята “.

Процедурата за фини прахови частици, при която бяхме наказани преди 5 години е на втора фаза и се чакат финансови наказания до края на годината. Те ще бъдат, тъй като ние не реализираме нормите.

Близо половината от общините, които бяха с нарушавания преди няколко години не престават да са с нарушавания. Сред тях са Видин и София.

 
Основните замърсители в огромните градове са отопление с твърдо гориво и превоза. В по-малките обитаеми места е отоплението на твърдо гориво, а в някои райони и производството на електрическа енергия – въглищните централи.
В София програмата за замяна печките на твърдо гориво върви извънредно постепенно. Тя е на повече от 3 години. Проблемът е за към 50 000 уреда, а все още има написана замяна на 15 хиляди До края на 2024 година трябваше да се е случило това. Пречките са най-много административни – недобра съгласуваност сред екипите, само че главното е администрация. Подменените са под 2000 за София.
В столицата към една трета от замърсяването се дължи на превоза. Останалите две трети са за битовото отопление.

Заради енергийната рецесия в резултат на войната в Украйна има всеобщо връщане към дървата за огрев. Немалка част от хората минават на електричество, което по принцип за в бъдеще е добра посока, само че евентуално тази година ще има превишение на нормите.

Трябва да вървим към по-бърза замяна на замърсяващите уреди, подкрепяне на енергийно бедните фамилии. По отношение на превоза, най-хубави резултати дават зоните с ниски излъчвания.

 
В момента близо 300 000 души годишно умират от замърсен въздух. Да не приказваме за големия брой хора, които се разболяват. В България тази цифра е сред 12 и 14 000 души годишно, което е едно голямо число.
Така че имаме интерес колкото може по-строги правила да имаме, с цел да можем да осигурим чист въздух на хората и здравословна среда. Това е постижимо, в случай че е приоритет на страната.

Вижте цялото изявление във видеото.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР