Продължаваме промяната“ внесе в Народно събрание проект на решение за

...
Продължаваме промяната“ внесе в Народно събрание проект на решение за
Коментари Харесай

ПП внесе проект за решение в полза на по-ниски цени на горивата за гражданите

„ Продължаваме промяната “ внесе в Народно заседание план на решение за използване на дерогацията за импорт на съветски недопечен нефт, с която да бъдат понижени цените на горивата на българския пазар.
Договорената от кабинета „ Петков “ дерогация беше едно от огромните достижения на последното постоянно държавно управление в битката с растящите цени на енергийните запаси. Тя отбрани техническата обезпеченост на най-голямата рафинерия на Балканския полуостров и й даде период от две години, с цел да се приготви за цялостното прекъсване на импорт на съветски нефт. От 5 декември дерогацията ще даде опция и за понижаване на цените на горивата за българските жители.
За да може тази мярка да бъде приложена и усетена от българските консуматори, е нужно Министерският съвет да създаде и извърши проект с съответни ограничения за нейното използване. От „ Продължаваме промяната “ внесохме решение, с което предлагаме следните четири ограничения:
1. Да се вкара режим за следене на горивата и нефтопродуктите, създадени на територията на Република България от съветски недопечен петрол. Той подсигурява осъществяване на дерогацията, предоставена на Република България посредством Регламент (ЕС) 2022/879 на Съвета от 3 юни 2022 година, за създадените от съветски недопечен петрол горива и нефтопродукти да се продават единствено на българския пазар.
2. Считано от 5 декември 2022 година, Министерски съвет да позволи осъществяването до 31 декември 2024 година на контракти, подписани преди 4 юни 2022 година, или на спомагателни контракти, свързани с пазаруването, вноса или прехвърлянето на недопечен петрол, транспортиран по море, и на нефтопродукти, с генезис от Русия или изнасяни от Русия, само в интерес на сдружения с регистрация или стопанска активност в България, които внасят в страната такива артикули за преправка и/или продажба от свое име и за своя сметка.
3. С цел понижаване на високите цени на горивата в България, Министерски съвет да предприеме дейности за неотложно въвеждане на ограниченията от Глава III на Регламент (ЕС) 2022/1854 на Съвета от 6 октомври 2022 година по отношение на незабавна интервенция за справяне с високите цени на силата, с оглед облагане с спомагателен налог на свръхпечалбите както за 2022 година, по този начин и за 2023 година от дейностите в браншовете на суровия петрол и нефтопреработването в България.
4. Данъчните доходи, генерирани от облагане на свръхпечалбите от активността в бранша, следва да бъдат употребявани за ограничения за финансова поддръжка на физическите лица – крайни консуматори на горива.
В претекстовете на плана се показва, че „ с оглед обезпечаване на цялостни приходи от налога върху облагите от активността по преправка и продажба на горива от недопечен нефт, дерогацията следва да се даде единствено на сдружения, които са регистрирани в България или имат място на стопанска активност в страната “.
Изпълнението на препоръчаните от „ Продължаваме промяната “ ограничения ще докара до обилни доходи, които могат да бъдат употребявани за по-голяма отплата за потребителите на горива у нас. Решението е допустимо с помощта на контрактуваната дерогация за импорт на съветски нефт от кабинета „ Петков “.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР