Продължаваме Промяната (ПП) и Демократична България (ДБ) имат готовност заедно

...
Продължаваме Промяната (ПП) и Демократична България (ДБ) имат готовност заедно
Коментари Харесай

ПП и ДБ предложиха формула за правителство на малцинството с втория мандат

" Продължаваме Промяната " (ПП) и " Демократична България " (ДБ) имат подготвеност дружно да работят за образуване на държавно управление на малцинството с втория мандат. Лидерите на двете политически сили оповестиха на взаимен брифинг в Народното събрание изискванията, при които това може да се случи.

" Това държавно управление ще е с ясна визия, тактика и проект, като би трябвало да има и избрани гаранции, че Народното събрание е кадърен да работи в подобен формат на малцинство ", сподели съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков .

Двете обединения общо имат единствено 73-ма депутати, което е доста под нужния най-малко от 121 за болшинство. Президентът Румен Радев към момента не е завършил консултациите с партиите. Остава последната групировка - " Български напредък " . След това той би трябвало да връчи първия мандат на спечелилия на изборите ГЕРБ-СДС, които обаче е малко евентуално да сформират кабинет, защото няма да получат задоволително поддръжка.

Радев към този момент сподели, че ще даде третия мандат чак след Нова година, с цел да може, в случай че не се сформира кабинет, новите избори да са през март. Не е ясно коя партия ще избере той тогава, каквото му разрешава законът.

" Абсолютно сме наясно, че държавно управление на малцинството в този парламент е най-лошата алтернатива. Затова би трябвало да стартира доста деликатен развой на оглеждане какво в действителност може да се направи. И доста се радваме, че през днешния ден той ще стартира ", сподели Христо Иванов .

Петков посочи, че ще внесат в деловодството на Народното събрание пакет от законови промени и чакат да получат поддръжка за тях преди президентът да им връчи втория мандат като втора политическа мощ.

Бившият министър председател изброи кои са тези оферти:

- Оттегляне или отменяне на предложенията за промени в Изборния кодекс (за връщане на );

- Внасяне на предложение за изменение на Конституцията за унищожаване на неограничената власт на основния прокурор;

- Приемане на първо четене на промени в Наказателно-процесуален кодекс и Закона за правосъдната власт, свързани с механизма за следствие на основния прокурор и възстановяване на досъдебното производство;

- Приемане на решение за внасяне на Закона за бюджета при залагане на 3% недостиг ;

- Приемане на промени в закона, уреждащи процедурата по желание на ръководителите за службите за сигурност - ДАНС, ДАР, НСО, Военно разузнаване и основния секретар на Министерство на вътрешните работи, тъй че изпълнителната власт да ги управлява дейно без намесата на президента;

- Приемане на промени в Наказателно-процесуален кодекс, с които да се дава опция на проверяващите органи да образуват досъдебно произвеждане, както и да желаят съдът да прави избрани проверяващи действия;

- Приемане на законопроекта на КПКОНПИ с проверяващи функционалности и управление, което да се предлага от Министерски съвет и да се избира от НС;

- Приоритетно насрочване за разглеждане в зала на всички закони, свързани с Плана за възобновяване и резистентност, както и на Стратегическия проект за земеделие;

- Насрочване и разглеждане в зала на законопроектите за приемане на България в Шенген и Еврозоната .

Христо Иванов добави, че всичко това е предмет на договаряния и взаимно разработване, което занапред стартира, и Демократична България ще търсят отразяване на техните цели.

" Така че да забележим дали е допустимо да се създаде формула, при която считаме, че можем да обещаем на жителите, че ще осъществим тези задания, макар цялата трудност на обстановката ", сподели още той.

Асен Василев разяснява, че ще чакат поддръжка от всички партии в Народното събрание и че тези законови промени могат да бъдат признати до Коледа.

Според него ГЕРБ са " импотентни " да сформират кабинет, по тази причина и връчването на мандатите се бави, само че президентът би трябвало да се забърза.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР