Продължаваме промяната и ГЕРБ се обвиниха взаимно и предварително в

...
Продължаваме промяната и ГЕРБ се обвиниха взаимно и предварително в
Коментари Харесай

ПП и ГЕРБ с взаимни обвинения за бъдеща фалшификация на вота - едните с бюлетини, другите с машини

" Продължаваме промяната " и ГЕРБ се упрекнаха взаимно и авансово в блян към имитация на идните избори, когато и да са те. Първите нарочиха ГЕРБ, че ще го създадат с бюлетините. Вторите отвърнаха, че Политическа партия пък ще го създадат с машините.

Репликите бяха разменени през две следващи заявления на тематиката. Председателят на ПГ на " Продължаваме промяната " Андрей Гюров оповести промени, които от партията са внесли като ремонти в изборния кодекс преди второто четене, откакто на първо четене Народното събрание върна смесеното гласоподаване с гласовете на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия.

" Ние от Политическа партия изрично отхвърляме всички текстове в ИК в интерес на смесеното гласоподаване, машинният избор е този, който подсигурява почтено гласоподаване ", съобщи Гюров от трибуната и заприказва за чували, тъмни стаички и снимане на следен и платен избор.

Той уточни, че критикитесрещу връщането на хартиената бюлетина не идват единствено от тях, само че и от доста адвокати, както и от самата ЦИК. И цитира умозаключение на изборната комисия след последното гласоподаване единствено с хартия, съгласно което са били налице доста неточности при сумиранията в протоколите. Сгрешените протоколи тук-там надхвърляли 90%, показват от партията. " Всички тези неща би трябвало да останат в предишното ", сподели депутатът от Политическа партия. " Не бива да позволяваме офанзивата с хартиената бюлетина против вота на гласоподавателите. Кой желае да управлява свободната воля на стотици хиляди български жители? Кой желае да подмени вашия избор? Сега е моментът да бъдем бдителни ", прикани Андрей Гюров.

Според импортираните от Политическа партия промени се отстранява признатото на първо четене смесено гласоподаване в секциите над 300 гласоподаватели, а вотът с хартиена бюлетина би трябвало да се реализира единствено в особено основани секции. Гласовете от машинния и хартиения избор да не бъдат обединявани в общ протокол, желаят още от Политическа партия. Декларациите за гласоподаване с хартиена бюлетина ще се попълнят на място, с цел да се избегне рискът от предварителни операции.

С цел ограничение на следения избор, Политическа партия предлага да се уточнят разпоредбите за гласоподаване в изборните пространства. Когато се гласоподава с хартиена бюлетина, законът планува това да се случва в съответната кабина.

В отговор Тома Биков от ГЕРБ заключи, че Политическа партия не схващат нищо от изборния развой и партията му няма да поддържа измененията им.

" Промените, които вие оферирате, част от тях, са безусловно несъответстващи, те ще основат безпорядък. И в този момент желаете цялата страна да тръгне след вас - аз не си припомням случай цялата страна да е тръгнала след вас и да не се е блъснала ", обърна се към Политическа партия депутатът от ГЕРБ.

" Доверието в българския избирателен развой по принцип е ниско и когато се осъществяваше единствено с бюлетини, и смесено, и единствено с машини. Целта на предложенията на ГЕРБ сред първо и второ е да увеличи доверието в изборния развой ", сподели Биков. И подсети, че техните промени дават правото на избор на гласоподавателите по какъв начин да гласоподават. " Аз да вземем за пример ще гласоподавам единствено с бюлетини, тъй като вярвам на нашите членове на СИК, че ще създадат по този начин, че моят глас да бъде непокътнат. Ако вие нямате доверие на вашите членове, значи, че сте доста зле с хората ", репликира Биков.

По думите му ГЕРБ избира да има вяра на всички над 100 хиляди души, които вземат участие в изборния развой, а не на тези 15, които след машинния избор обработват резултата, а всички останали единствено стоят и гледат.

" Успяхме да ви победим и с машините, да го знаете ", заключи Биков. И изясни на Гюров, че не чували се броят, а бюлетините, преди да влязат в чувалите, още в СИК, където се пишат протоколите. Биков заключи, че както Политическа партия упрекват по принцип ГЕРБ, че желае да фалшифицира резултата от изборите с хартията, по този начин и от ГЕРБ могат да кажат: " Вие желаете да фалшифицирате с машините ". Докъде ще стигнем по този метод? ", попита риторично Тома Биков и добави, че това единствено ще снижи още по-драстично изборната интензивност.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР