Новоизбраният президент на Република Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова полага клетва

...
Новоизбраният президент на Република Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова полага клетва
Коментари Харесай

КЛЕТВА: Новоизбраният президент на РСМ Гордана Силяновска-Давкова встъпва днес в длъжност

Новоизбраният президент на Република Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова поставя клетва и встъпва през днешния ден в служба на гала в Народното събрание в Скопие. На изборите тя завоюва безапелационно против предшественика си Стево Пендаровски, чийто мандат изтича през днешния ден. Разликата сред двамата е над 300 000 гласа.

В събота Силяновска-Давкова получи удостоверението за избора ѝ на висшия пост от ръководителя на Държавната изборна комисия Александър Дащевски.

Скъсените периоди за нейното встъпване в служба са поради решението на политическите партии в страната парламентарните и президентските избори на бъдат извършени дружно, а 8 май се оказа единствената дата, на която това беше допустимо. Клетвата ще бъде положена пред остарелия състав на Събранието, защото новият ще бъде конституиран до 20 дни след провеждането на изборите.

Университетският професор Гордана Силяновска-Давкова ще бъде шестият президент на Р Северна Македония и първата жена, определена на поста.

По всяка възможност първият ѝ декрет ще бъде за връчване на мандат за сформиране на ново държавно управление – на ръководителя на спечелилата изборите партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски.

А той към този момент стартира договаряния за коалиция с водачите на албанския опозиционен блок „ Вреди “. Мицкоски даде обещание до 28 май да обезпечи нужното болшинство за бъдещото ръководство – 61 гласа.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР