Продължава разчистването на средновековната крепост Дъбилин в Ямбол. Укрепителното съоръжение

...
Продължава разчистването на средновековната крепост Дъбилин в Ямбол. Укрепителното съоръжение
Коментари Харесай

Продължава разчистването на средновековната крепост Дъбилин в Ямбол

Продължава разчистването на средновековната цитадела Дъбилин в Ямбол. Укрепителното оборудване е било от изключителна значимост за Византия и България, защото се е намирала на значим кръстопът, свързващ Константинопол и Адрианопол с българската столица Търновград.  

Разчистването на северната стена на крепостта Дъбилин  в момента се прави в двора на Професионалната гимназия „ Иван Райнов ”, като в него се включи и шефът на Регионалният исторически музей в Ямбол доктор Стефан Бакърджиев. 

" Училище „ Иван Райнов е издигнато съвсем в границите на средновековната Ямболска цитадела. Тя е издигната, евентуално, някъде във втората половина на 10 век, и е със обилни размери, почти към 46 декара, има издължена форма с вход от Изток. Самата цитадела сега, в който е била издигната, е било оградена и от трите страни с река Тунджа. Сега, за жалост, реката е била поправена от към  Запад, тъй че е много разграничена от самата цитадела ". 

Отбранителното оборудване е проучвано в средата на 70 –те години на предишния век и част от стената сега може да се види в достоверен тип в двора на гимназията и в непосредствена непосредственост до нея.  
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР