Продажбите в Китай се свиха за първи път от 1990

...
Продажбите в Китай се свиха за първи път от 1990
Коментари Харесай

Как търговската война между САЩ и Китай удари автомобилните производители

Продажбите в Китай се свиха за първи път от 1990 година насам, частично поради несигурността, подбудена от комерсиалната война.

© В© John Sommers Ii / Reuters Брандовете също не са предпазени от комерсиалните спорове, когато става въпрос за физически артикули. За да продължат да се развиват, те би трябвало да потвърдят, че не могат да бъдат сменени, изяснява Елспет Чунг, шеф в компанията за премерване на пазарната стойност на разнообразни марки BrandZ, пред Financial Times. " Не става въпрос за продукта, а за това от какво клиентите се нуждаят в всекидневието си ", споделя тя. За да се компенсират високите цени, наложени от Съединени американски щати и Китай, цените порастват. Марките ще би трябвало да оправдаят това. Например американските компании в Китай към този момент усещат неприятните последствия върху себе си ", прибавя тя.

Жертвите

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък През предходната годна продажбите на коли в Китай се свиха за първи път от 1990 година насам, частично поради несигурността, подбудена от комерсиалната война, която принуждава потребителите да се въздържат от покупки. Автомобилите към този момент на са третата по значимост вносна стока от Съединени американски щати в Китай - от 10 милиарда $ за 2017 година към предходната година цената се е смалила с една четвърт до 6.65 милиарда $ по данни на Census.

Автомобилният производител Ford да вземем за пример се сблъска със спад на продажбите в Китай и загуби мястото си в класацията на 100-те най-високо оценени международни марки. Компаниите за първокласни транспортни средства като Mercedes-Benz, която има максимален пазарен дял в Китай (28% от общите продажби) усеща закъснение на растежа. Все още обаче е рано да се каже, че тези компании ще изчезнат от китайския пазар поради високите мита. Скот Милър, който е основен съветник в Центъра за стратегически и интернационалните науки във Вашингтон, счита, че икономическият шовинизъм е доста огромен риск. " Никога не бих подценил силата на национализма в Китай ", споделя той.

Трудният пазар

Не единствено автомобилните производители страдат около комерсиалната война. Американски компании като Uber и Amazon преди се пробваха да навлязат на пазара в Китай, само че се провалиха. Причината - не съумяха да надвият китайските си съперници. Пазарният дял на компанията на Джеф Безос падна до 1% и тя взе решение да се изтегли от страната.

Ако държавното управление в Китай насърчи потребителите да не пазарят от американските компании и в случай че към това прибавим мощната конкуренция от китайски компании, това би могло да " довърши " американските компании. Те надали ще могат да се утвърдят на пазара точно заради тези аргументи. На 6 юни, откакто президентът Тръмп включи Huawei в черния лист за търговия, тъй като дефинира компанията като " опасност за националната сигурност ", Китай санкции Ford за антитръстови нарушавания. А това наподобява като възмездие.

" Това е най-неприятното, което може да стане. Китайските консуматори са склонни да бъдат много огромни патриоти ", споделя Милър. Трудно е да се реши краткосрочната щета за цената на американските марки в Китай, само че е несъмнено, че икономическият шовинизъм ще нанесе тежък удар на продажбите и репутацията им в дълготраен проект. През 2016 и 2017 година Китай дейно бойкотира артикули от Южна Корея поради това, че страната се съгласи да одобри американски противоракетен щит.

Прецедентът съществува, както и евентуалният риск. Отмъщението е единствено една от опциите пред Китай. Крейг Алън, президентът на Американо-китайския бизнес съвет, е песимистично надъхан. " Марките са пострадали от връзките сред двете страни. Няма да отнеме доста време по-високите мита да ударят фирмите, а след това да повлияят и на потребителите в Съединени американски щати ", споделя той.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР