Продажбите на нови електрически автомобили с батерии изпревариха покупките на

...
Продажбите на нови електрически автомобили с батерии изпревариха покупките на
Коментари Харесай

Пазарният дял на електрическите автомобили в Европа изпревари дизеловите през юни

Продажбите на нови електрически коли с акумулатори изпревариха покупките на дизелови коли в Европа за първи път през предишния месец, съобщи Агенция Франс Прес.

Според Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA) през юни пазарният дял на колите с електрически акумулатори е повишен до 15,1 %, като в Европейски Съюз са продадени над 158 000 единици.

Повечето пазари в Европейски Съюз означиха двуцифрен или даже трицифрен процентен растеж, като в Германия, Франция и Холандия нарастването е над 50 %.

Бензинът остава типът гориво на новите коли с максимален пазарен дял - 36,3%, до момента в който хибридните електрически коли са на второ място с 24,3%.

Производителите на коли и потребителите се стремят да се откажат от транспортните средства, работещи със замърсяващи изкопаеми горива, в устрема си да понижат излъчванията на парникови газове и да се борят с изменението на климата.

Изпепеляващата гореща вълна, която обхвана огромна част от Европа този месец, ускори опасенията по отношение на въздействието на световното стопляне върху планетата.

ACEA съобщи, че регистрациите на нови коли в Европейски Съюз през първите шест месеца на 2023 година са се нараснали със 17,9% с 5,4 млн. нови единици.

Но тя означи, че кумулативните размери за интервала са с 21% по-ниски от тези през 2019 година - последната цялостна година преди пандемията от ковид, която разстрои промишлеността и международната стопанска система.

Ръстът от 17,8% на автомобилния пазар в Европейския съюз през юни се дължеше на ниската база за съпоставяне през предходната година, " основно заради дефицит на автомобилни съставни елементи ", обявиха от ACEA.

Въпреки това " подобренията през последния месец демонстрират, че европейската автомобилна промишленост се възвръща от разстройствата в доставките, породени от пандемията ", добави тя.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР