Прочутата астроложка си спомня с ужас за земетресението в Свищов

...
Прочутата астроложка си спомня с ужас за земетресението в Свищов
Коментари Харесай

Алена не може да преживее ужаса близо петдесетилетие по-късно

Прочутата астроложка си спомня с смут за земетресението в Свищов преди 46 години. Разказва, че както ровела в отломките, измъкнала ръчичка, държаща дребна кукла и краче, обуто с терличе.

 

Най-известната родна астроложка показва, че има такива прекарвания, които даже да затрупаш под планина от мемоари, все ще се откри преживелица, страст или вест, която да ги изкара още веднъж нескрито с цялата им мъка.

 

Разрушителното земетресение в анадолската част на Турция от 6 февруари отключва спомените й от 4 март на далечната 1977 година, когато претърпяла няколко мощни земни труса, а за похлупак отпътува като доброволка в опустошения Свищов.

Там тя се включва в разчистването на отломките на 8-етажно младежко общежитие на химическия комбинат „ Свилоза “, трансформирало се в голяма купчина от тухли и бетон след труса.

 

Алена си спомня, че ситуацията в града била съвсем призрачна, а за похлупак – черни флагове се веели от покриви и срутени обекти. Едно от най-кървавите трусове в българската история взема съвсем 200 жертви, измежду които и 27 деца. Отбелязва, че в случай че е знаела какво й следва да види, в никакъв случай нямало да се съгласи да отиде като доброволец.

Още след първия ден на тежкия физически труд се прибрала с мускулна тресчица на корема.

 

Докато ровела в отломките на втория ден разкрила мъничка ръчичка, която държала кукла, а по-късно и малко краче, обуто с терличе. След това всичко й се губи, защото имала потребност от време, с цел да осъзнае какво тъкмо е извадила. Категорична е, че смразяващият спомен ще я преследва и след края на този й живот.

 

Дълго време след преживения смут се къпела по 2-3 пъти дневно, надявайки се водата да отмие спомените, които и до през днешния ден я смразяват. Така и не схванала чие е било бебчето, само че допуска, че и родителите му, са починали в земетресението.

Инфо: Уикенд

Тагове: Светлана Тилкова Алена астролог земетресение Свищов ужас Турция жертви
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР