Проблемите с полетите на Райънеър може да продължат и през

...
Проблемите с полетите на Райънеър може да продължат и през
Коментари Харесай

Райънеър спешно търси 125 пилоти, предлага бонуси за извънредна работа


Проблемите с полетите на " Райънеър " може да продължат и през ноември. Сн. БГНЕС/ЕПА

Ирландката нискотарифна самолетна компания " Райънеър " (Ryanair) възнамерява да наеме 125 водачи в идващите едва-две седмици. Това заяви изпълнителният шеф на превозвача Майкъл О'Лиъри, представен от " Скай нюз ".

Съобщението идва, откакто компанията анулира към 2100 полета до края на октомври поради липса на летци. Това засегна към 315 000 клиенти на компанията и досега й коства към 25 млн. евро. Освен това " Райънеър " е застрашена от 5 млн. евро санкция в Италия, в случай че се окаже, че не е спазила правата на пасажерите.

Официалното пояснение за рецесията е, че превозвачът е объркал графика с годишните отпуски на водачите. Пред акционерите в компанията О'Лиъри разгласи, че към 500 летци ще бъдат принудени да съкратят отпуските си от 4 на 3 седмици. Според шефа на " Райънеър " за използването на мярката не е нужно единодушието на водачите, а те ще могат да употребяват едната седмица отмора през януари. О'Лиъри добави, че превозвачът има проблем с обезпечаването на полетите освен през септември и октомври, само че и през ноември.

Летците желаят по-добри условия на труд

Неофициално чиновници на компанията настояват, че дефицитът на летци се дължи на всеобщо овакантяване поради неприятното отношение на мениджмънта и незадоволителните условия на труд.

За да се оправи с казуса, управлението на компанията предложи на водачите си бонус от 12 000 паунда или евро, в случай че се съгласят да работят изключително. За вторите водачи офертата е 6000 паунда или евро.

Част от чиновниците в 14 бази на превозвача обаче са отказали офертата. Тя е била отправена към чиновници, които са създали най-малко 800 летателни часа през последната година, само че доста малко отговаряли на условието. Освен това изискванията за приемане на
бонуса били неразбираеми. Пилотите упорстват мениджмънтът да усъвършенства изискванията на труд, а дотогава ще извършват единствено изискванията в договорите си и няма да работят изключително.

О'Лиъри разгласи пред акционерите, че ще предложи в допълнение 10 000 евро нарастване на заплатите на летците от базите в Лондон, Дъблин, Франкфурт и Берлин, в случай че " оказват помощ " в обстановката. Не е ясно обаче ще се съгласят ли с офертата.

Проблемите може да продължат

Според английските медии и след октомври " Райънеър " може да изпитва усложнения в обезпечаването на полетите си, защото чиновниците разискват дали да не се разболеят всеобщо в символ на митинг против управлението. Подобно всеобщо разболяване неотдавна приземи част от самолетите на обявилата банкрут немска компания " Еър Берлин " (Air Berlin).

За " Райънеър " работят към 4200 летци. Част от тях нямат контракти непосредствено с превозвача, а са назначени през други компании. Освен това водачите не са обединени в профсъюз, което усилва правата на управлението.

В сряда от компанията оповестиха, че ще сменят полетите на 175 000 свои клиенти и са върнали парите на 63 000 други. Пътниците, чиито полети са анулирани по-малко от 2 седмици преди времето, в което е трябвало да се състоят, имат право и на обезщетение, в случай че не сменят билетите си.

В същото време " Райънеър " разгласи в сряда, че открива нова база в Бургас в края на март.

Проверка в Италия

Междувременно италианските управляващи започнаха инспекция дали " Райънеър " не е нарушил правата на клиентите си. Ирландската компания е най-големият транспортьор в Италия сега. Ако бъде намерено нарушаване, компанията може да бъде санкционирана с до 5 млн. евро.

Според италианските управляващи в тази ситуация не може да се приложи правилото за непредвидени условия, защото казусът на компанията е по-скоро учредителен и предвидим. Това е едно от основанията, които превозвачът може да употребява, в случай че отхвърля компенсации на пасажерите. Проверява се и дали клиентите на превозвача са били вярно известени за анулирането на полетите.

Въпреки следствието за нарушавания против ирландската компания, италианското държавно управление счита, че тя е подобаващ претендент за пазаруването на локалния транспортьор " Алиталия " (Alitalia). Миналата седмица от " Райънеър " оповестиха, че завършват офертата си за превозвача.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР