Проблемът със заобикалянето на регистрацията на икономическите субекти по закона

...
Проблемът със заобикалянето на регистрацията на икономическите субекти по закона
Коментари Харесай

Спират роенето на фирми с цел източване на ДДС

Проблемът със заобикалянето на регистрацията на икономическите субекти по закона за Данък добавена стойност и надлежно за заплащането на този налог с годините се трансформира в "епидемия " у нас.

"Стана народен спорт, дори има огромни, известни на всички обекти, които не престават да не са регистрирани по Данък добавена стойност, а Национална агенция за приходите е безсилна, защото актовете й не могат да устоят в съда ", съобщи председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ). Тя не загатна комерсиална марка, само че стана ясно, че казусът е сериозен.

Властите признават, че сега има несъвършенство в закона, което разрешава един притежател да записва десетки компании за да не внася Данък добавена стойност. В момента, в който компанията наближи 50 000 лева оборот, на нейно място стартира да работи ново сдружение. Има случаи със заведения по курортите, в които ново сдружение стартира активност в даден обект на всеки четири дни, изясни зам.-министърът на финансите Росица Велкова. Тя обаче не сподели за какво години наред властта е бездействала, като е разрешавала милиони левове Данък добавена стойност да не влизат в бюджета, а хиляди компании да реализират нелоялна конкуренция по отношение на правилните представители на бизнеса, които начисляват 20% Данък добавена стойност върху всяка своя продажба.

Звеното "Управление на риска " в данъчната организация сега проучва казуса. По предварителни данни бюджетът губи десетки милиони годишно от Данък добавена стойност. Само във Варна са открити към 170 случая на обекти, които работят посредством голям брой компании, без да внасят Данък добавена стойност. Например, пицария с към 500 000 лева оборот сред 4 април и 30 септември тази година е основала 16 компании,но никоя от тях в никакъв случай не е била записана по Данък добавена стойност. "Правени са стотици инспекции и проверки по сходни случаи, само че те са неефективни, лишават време и костват скъпо, заради което считаме, че е нужна законова смяна ", настояват хората от приходната организация.

Финансовите органи са решени да затегнат режима на регистрация по Данък добавена стойност със законови промени, които ще вляза в деяние от 1 януари 2020 година Министерството на финансите предлага в закона да се запише, че когато в един търговски обект еднородна активност правят една след друга свързани компании или видимо разнообразни, в облагаемият им оборот ще се включват и приходите на предходните работили там компании за най-много 12 месеца. Текстовете към този момент провокираха разногласия сред експертите, а депутатите дадоха обещание корекции в тях сред първо и второ четене. На този стадий болшинството въпреки всичко е склонно да поддържа измененията, въпреки никой да не може да подсигурява, че компании, които години наред са намирали метод да не внасят Данък добавена стойност, внезапно ще спрат да търсят малки врати за заобикаляне на закона.,
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР