Привържениците на държавния глава излязоха след призив на Вучич за

...
Привържениците на държавния глава излязоха след призив на Вучич за
Коментари Харесай

Най-големият митинг в историята: Внушителен брой поддръжници подкрепиха Вучич в дъжда

Привържениците на президента излязоха след апел на Вучич за " най-големия протест в историята на Сърбия ". На апела му откликнаха и негови последователи от прилежащите Косово и Босна, които бяха докарани в Белград с рейсове. Много от участниците в митинга носеха идентични тениски с лика на Вучич. Ройтерс показва, че за митинга са пристигнали и хора от Северна Македония.

Сред присъстващите бяха още унгарският външен министър Петер Сиярто и босненският сръбски водач Милорад Додик.

Според уредниците в проявата, която се състоя пред постройката на сръбския парламент, Скупщината, са се присъединили " стотици хиляди ". По време на митинга заваля дъжд и се развихри гръмотевична стихия, което принуди мнозина да се скрият.

Всички фотоси

На работещите в държавни предприятия и институции е било казано да си вземат почивен ден, с цел да се включат в демонстрацията, отбелязва Асошиейтед прес. Някои са били предизвестени, че ще бъдат уволнени, в случай че не се качат на рейсовете, които започнаха да идват часове преди началото на митинга.

Снимка: БТА/АП

" Това е последната вечер, в която се обръщам към вас като ръководител на СПП ", сподели президентът.

По-късно през днешния ден СПП ще има конгрес. Вучич не посочи кой ще го наследи отпред на партията.

Снимка: БТА/АП

Сръбският президент дефинира ориста на страната си в разнообразни качества от 2012 година Критиците му го упрекват в едноличен жанр на ръководство. В този смисъл отдръпването му от управлението на СНС не е от изключително значение. Вучич и последователите му управляват по-голямата част от медиите, правосъдната система и част от стопанската система

Сръбските ръководещи обявиха, че акцията цели да сплоти Сърбия и да ѝ вдъхне вяра. Такъв беше и надписът на проявата - " Сърбия на вярата ".

Митингът беше проведен в отговор на митингите против ръководството на Вучич, които избухнаха след всеобщи убийства, раздрусали нацията.

Снимка: БТА/АП

На три огромни антиправителствени митинга, състояли се този месец в столицата, стачкуващите желаеха оставката на президента и на двама високопоставени чиновници от сферата на сигурността. Те настояха и за лишаване на лицензите на две пропрезидентски малките екрани, поощряващи насилието и постоянно канещи наказани военнопрестъпници и други незаконни фигури, отбелязва Асошиейтед прес.

Опозиционните протестиращи упрекват Вучич, че е основал чувство в обществото за безизходност и ерес, които съгласно тях индиректно са съдействали за всеобщите убийства на 3 и 4 май, при които починаха 18 души, а 20 бяха ранени - забележителна част от тях бяха възпитаници, по които техен 13-годишен възпитаник откри пукотевица.

Снимка: БТА/АП

Вучич изрично отхвърля да носи отговорност за тези случаи и назова уредниците на опозиционните митинги " лешояди " и " хиени ", които желаят да употребяват нещастията, с цел да дойдат на власт по силов път, а не с избори.

" Те не са против насилието, те желаят главата ми ", сподели президентът.

Снимка: БТА/АП

Според анализатори със свикването на контрапротеста Вучич, който ръководи Сърбия от повече от десетилетие, държейки крепко властта, се е опитал да засенчи по повсеместност опозиционните демонстрации.

Събитието ненапълно беше помрачено от нова рецесия в някогашната сръбска провинция Косово, където през вчерашния ден етнически сърби влязоха в конфликти с косовската полиция, заради което Вучич увеличи степента на бойна подготвеност на сръбската войска, отбелязва Асошиейтед прес.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР