Земетресение с магнитуд 6 бе регистрирано във водите на езерото

...
Земетресение с магнитуд 6 бе регистрирано във водите на езерото
Коментари Харесай

Земетресение от 6 по Рихтер в езерото Байкал

Земетресение с магнитуд 6 бе записано във водите на езерото Байкал. Трусът е станал рано тази заран към 07:07 часа. 

Информацията бе обявена в Телеграм канала на съветското министерство на изключителните обстановки за Иркутска област. Епицентърът на земетресението е бил на 50 км от село Гремячинск, Олхонски регион.

Байкалският филиал на Единната геофизична работа на Руската академия на науките заяви, че интензивността на труса в Улан-Уде е била 3-4 бала по скалата на Медведев-Шпонхойер-Карник (от слаб до умерен), а в Иркутск – 3 бала.

 Земетресение в Русия Светът 1 мин. Земетресение в Русия  Вулканът на Камчатка: Села под преспи от пепел, кални потоци на автомагистралите и земетресение (ВИДЕО) Светът 2 мин. Вулканът на Камчатка: Села под преспи от пепел, кални потоци на автомагистралите и земетресение (ВИДЕО)  Мощно земетресение на Камчатка (ВИДЕО) Светът 1 мин. Мощно земетресение на Камчатка (ВИДЕО)  Земетресение край съветския град Сочи Светът 1 мин. Земетресение край съветския град Сочи  Земетресение в Русия Светът 1 мин. Земетресение в Русия  Вулканът на Камчатка: Села под преспи от пепел, кални потоци на автомагистралите и земетресение (ВИДЕО) Светът 2 мин. Вулканът на Камчатка: Села под преспи от пепел, кални потоци на автомагистралите и земетресение (ВИДЕО)  Мощно земетресение на Камчатка (ВИДЕО) Светът 1 мин. Мощно земетресение на Камчатка (ВИДЕО)  Земетресение край съветския град Сочи Светът 1 мин. Земетресение край съветския град Сочи

Няма данни за потърпевши хора и нанесени материални вреди.

Байкал е най-дълбокото езеро в света (1642 м) и най-големият естествен контейнер на прясна вода. Байкал е езеро с тектоничен генезис и се намира в Азия, на територията на Русия, на границата на Иркутска област и Република Бурятия.

Езерото се намира в своеобразна котловина, обградена от всички страни от планински хребети и върхове и е силно сеизмичен регион. Земетресенията са доста постоянно събитие в покрайнините на Байкал (т.нар. Байкалска рифтова зона). Силата на множеството земетресения е един-два бала по скалата на Медведев-Шпонхойер-Карник.

Често обаче има и по-силни, да вземем за пример, през 1862 година при десетобалното Кударинско земетресение в северната част на делтата на река Селенга, под вода се озовава сектор от сушата с повърхност от 200 кв. км. с 6 улуса, в които живеели 1300 души, и по този начин се образува залива Провал.

Силни трусове са маркирани през 1903 година (Байкалско), 1950 година (Мондинско), 1957 година (Муйско) и 1959 година (Централнобайкалско). Епицентърът на Централнобайкалското земетресение е бил на дъното на Байкал в региона на селището Сухая (югоизточното крабрежие), а силата му е достигнала 9 бала.

В Улан Уде и Иркутске силата му е достигнала 5-6 бала, като е предизвикало пукнатини и незначителни опустошения на някои здания и постройки. Последните мощни трусове на територията на Байкал са от август 2008 година (9 бала) и февруари 2010 година (6,1 бала).

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР