Притесненията за недостиг на ваксини против грип през 2019 г.

...
Притесненията за недостиг на ваксини против грип през 2019 г.
Коментари Харесай

Има достатъчно грипни ваксини, уверяват от министерството

Притесненията за дефицит на ваксини срещу грип през 2019 година са неоснователни, оповестиха от Министерство на здравеопазването. Те се базират на обстоятелството, че при имунизационен обсег през 2017 година имунизацията е покрила 2,4% за всички рискови групи.

Имунизацията против грип е целесъобразна съгласно Наредба № 15 от 12 май 2005 година за имунизациите в Република България, оповестиха от Министерство на здравеопазването.

Тя се предлага годишно на хората, навършили 65 години, както и на други лица: възрастни и деца над 6-месечна възраст, страдащи от някои хронични болести, за живеещи в проведени колективи.

Такива са профилирани институции за даване на обществени услуги, военни поделения, общежития и други Имунизацията е целесъобразна за транспортни служащи, чиновници в армията и полицията, медицински личен състав и други Тя е целесъобразна и за хора, които могат да заразят високорискови пациенти и членове на фамилията им, личен състав на лечебни, здравни и обществени заведения.

Имунизационният обсег с грипни ваксини е прекомерно невисок, като за интервала 2013-2017 година междинният обсег в страната е едвам 2,4 на 100 души (2,17 - 2,61%), съгласно продадените ваксини.

Заради ниския обсег на имунизацията от здравното ведомство създадоха Национална стратегия за възстановяване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип 2019-2022 година

Имунизацията против сезонен грип е изключително значима за хората в преклонна възраст, при които тежкото протичане и затруднения понижават до 60%, а смъртните случаи с 80%, твърдят от Министерство на здравеопазването.

Целта за първата година от влизане в деяние на Програмата е да се реализира 10% имунизационен обсег, който да се покачва гладко всяка последваща година от действието на Програмата. През 2022 година имунизацията против грип би трябвало да бъде 25%.

Принципът, по който ще се слагат ваксини, ще бъде заложен в Указание за реда за определяне, разпределяне, отчитане и възнаграждение на имунизациите против сезонен грип, обезпечавани по Националната стратегия, направено от Министерство на здравеопазването и НЗОК. След влизането му в действие персоналните лекари ще могат да декларират количества ваксини за лица от пациентската си листа, отговарящи на критериите. Съгласно плана на Указанието срокът за осъществяване на имунизациите обгръща интервала от 1 октомври до 31 декември т. година

Всяка ваксина се слага след преценка на здравословното положение на индивида и неналичието на противопоказания. Общопрактикуващият доктор е този, който познава лицата от пациентската си листа и техните съпътстващи болести. Той е и изпълнителят на Националната стратегия и има професионалната подготвеност да предложи имунизация с противогрипнаваксина.

Министерство на здравеопазването ще направи разбор на осъществяването на имунизациите при лицата от целевата група, по този начин и годишни доклади за дейностите по програмата. При установена нужда ще се търсят благоприятни условия за разширение обсега на програмата.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР