Природата си остава най-великият инженер и не е чудно, че

...
Природата си остава най-великият инженер и не е чудно, че
Коментари Харесай

Нови технологии, които сме „откраднали” от животните

Природата си остава най-великият инженер и не е чудно, че учените още веднъж и още веднъж насочат взор към нея, с цел да „ откраднат ” малко от чудесата й. Ето 10 хитроумни технологии, въодушевени от естествената еволюция на биологичните типове:

1. Акули в помощ на хигиената

Бактериите и вирусите елементарно се прилепват към всевъзможни повърхности, в това число към кожата на ръцете и докторските ръкавици, и по този начин основават непрекъснат риск от зараза във всяка болница. В битката против тази злина идват акулите. През 2003 година инженерът Антъни Бренан разкрил, че кожата на морските хищници е покрита с микроскопични люспици, които са щит против полепването на каквито и да е микроорганизми или планктон. Откритието довело до създаването на найлонови опаковки, имитиращи кожата на акулата и сполучливо отблъскващи болестотворни бактерии, а в бъдеще от същата материя ще бъде направено покритието на различен постоянно срещан източник на инфекции - катетъра.

2. „ Радарът ”

Прилепите имат същински ултразвуков „ радар ”. С него те изпращат свръхбързи сигнали и по тяхното ехтене могат да летят в безспорен мрак, изкусно заобикаляйки всевъзможни трудности. Учени от Англия са употребявали този натурален радар, с цел да основат хайтек бастун в помощ на незрящите. Устройството, наречено Ultracane, употребява ехолокатор, който открива трудностите на пътя и осведоми за тях своя притежател посредством трептене в ръкохватката.

3. Свръхзвуковият клюн

Когато бил пуснат на релси през 1964 година, японският трен Шинкансен посочил противен непряк резултат. Докато влизал в тунели с близо 200 км/ч, влакът стрела предизвиквал екот и звукова ударна вълна, защото изтласквал въздуха с голямата си скорост. За да обезпечи комфорт на пасажерите, инженер Еиджи Накацу се обърнал към света на птиците, и по-специално към кралския риболовец, който стремително се гмуркал от полет във водата, без да аргументи даже трептене по повърхността й. Накацу оформил предния завършек на Шинкансен, копирайки формата на човката на кралския риболовец. Резултатът – като се изключи че досадният гръм липсващ, влакът станал с 10%  по-бърз.

4. Високоефективните перки

Експертът по морска биология и динамичност на флуидите Франк Фиш забелязал необичайно противоречие при перките на гърбатите китове. По краищата им се намирали подутини с размерите на тенис топка и обратно на всевъзможни закони, те не пречели на китовете да плуват. Оказало се, че подутините в действителност „ разрушават ” водата на пътечки, както гребенът косата при ресане. Копирайки тази „ технология ”, Фиш основал перки за вентилатор с дребни бабунки по краищата, които били с 20% по-ефективни от общоприетите. Според изобретателя, в случай че технологията се употребява при вятърните турбини, това би революционизирало този вид промишленост.

5. Ходене по вода

Гущерът базилиск  може да спринтира по вода, разчитайки на високата си скорост, като стъпва под специфичен ъгъл, с цел да се задържи на повърхността. Професорът по роботика Метин Сети и негови студенти заимствали този прийом и основали робот, който също може да бяга по водата. Изобретението към момента е надалеч от съвършенството и постоянно потъва, само че неговите основатели имат вяра, че то ще помогне за конструирането на апарати, които ще наблюдават за чистотата на водоемите или даже ще избавят хора при наводнения.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР