Причиненото от човека изменение на климата е направило селскостопанската суша

...
Причиненото от човека изменение на климата е направило селскостопанската суша
Коментари Харесай

Проучване разкри какво предизвика сушата в Африканския рог frognews.bg

" Причиненото от индивида изменение на климата е направило селскостопанската суша в Африканския рог към 100 пъти по-вероятна ", се споделя в обобщение на отчета на групата World Weather Attribution (WWA).

" Продължаващата опустошителна суша въобще нямаше да се случи без резултата на излъчванията на парникови газове ", се добавя в него.

От края на 2020 година страните от Африканския рог - Джибути, Етиопия, Еритрея, Кения, Сомалия, Южен Судан и Судан - страдат от най-тежката суша от 40 години насам. Продължителната суша докара до гибелта на милиони глави добитък и унищожи реколтата.

Проучването на WWA се концентрира върху трите области, които са най-силно наранени от сушата: Южна Етиопия, Сомалия и Източна Кения.

Според 19-те учени, взели участие в отчета на WWA, въпреки че изменението на климата е оказало едва въздействие върху общото количество годишни превалявания в района, " по-високите температури са нараснали доста изпарението от почвата и растенията, което е направило сухата почва доста по-вероятна ".

 

" Без този резултат районът нямаше да изпита селскостопанска суша, когато посевите и пасищата са наранени от сухи условия, през последните две години ", се прибавя в обобщението.

" Вместо това, необятно публикуваните неприятна годишна продукция и гибелта на добитъка сложиха повече от 20 милиона души в риск от остра продоволствена неустановеност. "
WWA съобщи, че за задачите на своя бърз разбор " учените са разгледали измененията във преваляванията през 2021 и 2022 година в засегнатия район, обхващащ Южна Етиопия, Южна Сомалия и Източна Кения ".
.

" Те откриха, че изменението на климата се отразява на интервалите на превалявания по противопоставен метод. Дългите дъждовни сезони стават по-сухи, като вероятността от слаби превалявания е два пъти по-голяма, до момента в който късите стават по-влажни заради изменението на климата ", се споделя още в отчета.

" Тази наклонност на навлажняване на късите дъждовни сезони в последно време се прикрива от метеорологичната картина Ла Нина, която понижава преваляванията през късите дъждовни интервали. "

 

Джойс Кимутай, кенийски климатолог, който е съдействал за отчета, съобщи пред Агенция Франс Прес: " Време е да действаме и да се ангажираме по друг метод. Централно място в този развой заема трансформирането и повишението на устойчивостта на нашите системи.

" Необходимо е да вършим нововъведения във всички хранителни системи, да подобрим съдействието, да включим уязвимите групи, да използваме по най-хубавия метод данните и информацията, както и да включим нови технологии и обичайни познания. "
Мрежата WWA, основана от водещи учени в региона на климата, си построи известност през последните години, с помощта на способността си да прави оценка степента, в която изменението на климата е асъдействало за рискови метеорологични феномени.

Нейните резултати се разгласяват по неотложност, без да минават през дългия развой на рецензиране, изискван от научните списания, само че употребяват утвърдени методологически подходи.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР