Причината за необичайните температури в България, а и в Европа

...
Причината за необичайните температури в България, а и в Европа
Коментари Харесай

Застудяване и сняг: Каква е причината за необичайнте температури в България

П ричината за необикновените температури в България, а и в Европа и американския североизток, е климатичният феномен - Северната атлантическа вибрация (North Atlantic Oscillation - NAO). Той се развива в Северен Атлантически океан за сметка на съмненията в разликата сред ниското атмосферно налягане над океанската повърхнина в региона на Исландия и високото - над Азорските острови. Тази вибрация (колебание) в разликата на наляганията управлява силата и посоката на западните ветрове и пътя на бурите през Северния Атлантически океан. Като за разлика от Ел Ниньо, NAO е в огромна степен атмосферен режим.

Северноатлантическата вибрация има две етапи: позитивна, която провокира засушаване в Южна Европа и Северна Африка и влажно време в Северна Европа с отрицатела фаза, при която е противоположното - превалявания в  Южна Европа и Северна Африка и суша в Северна Европа.

Индексът NAO характеризира огромните промени настъпващи в атмосферата, което от своя страна води до значително влияние върху времето и климата на Европа. При позитивни стойности на NAO зоналния транспорт е добре изразен и доста по-устойчив. Формиралите се Северноатлантически циклони са мощни, дълбоки и се движат по по-северни пътища. Това дефинира по принцип по-топла зима в Европа и изключително в Северна Европа. В Южна Европа е по-хладно и изсъхнало. Когато показателят NAO е негативен западния транспорт е по-слаб, Северноатлантически циклони са по-слабо изразени, движат се към Югоизточна Европа и носят топлота и влага. Зимата в Западна Европа е по-суха и по-студена, а в Южна Европа и на Балканите зимата е по-влажна и мека.

Статистически е потвърдено, че прогнозната връзка сред показателят NAO и характерът на зимите на Европейския континент е със сбъдваемост 70%, което единствено по себе си е доста добър индикатор. Индексът на Южната вибрация (Southem Oscillation Indeks SOI) показва съмненията в атмосферното налягане в Югозападния Тихи океан сред Даруин (Австралия) и Таити. Тъй като демонстрация на топли или студени повърхностни океански води (Ел Ниньо, Ла Ниня) в екваториалната, източна част на Тихия океан е тясно обвързвано в Южната вибрация, то те могат да се обединят в един нов показател ENSO. Така ENSO топла фаза съставлява Ел Ниньо, а ENSO студена фаза – Ла Ниня.

Проявата на Ел Ниньо или Ла Ниня въздействат на времето и климата освен на прилежащите територии, само че и посредством смяната в ОАЦ и на доста по-отдалечени територии.

След прекосяването на студеният атмосферен фронт, температурите над нашата страна се намалиха сензитивно. Облачността от северозапад стартира да се раздира и да понижава, като през нощта над съвсем цялата страна ще се обясни. През идващите часове обаче понижението на температурите ще продължи и на следващия ден заран (17.10). Очакваме ниски температури над планинските и крайните югозападни региони от страната. Най-ниски чакаме да са над региона на Драгоман, Перник, Сливница, Трън и Брезник.

През деня във вторник над Южна България ще стартират превалявания от дъжд, а над 1800-2000 метра ще завали и сняг, като се чака да се образува и снежна завивка.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР