При своето завръщане след 50-годишно отсъствие във водещия клас на

...
При своето завръщане след 50-годишно отсъствие във водещия клас на
Коментари Харесай

Половин век по-късно Ферари окупира първата редица за 24 часа на Льо Ман

При своето завръщане след 50-годишно неявяване във водещия клас на „ 24-те часа на Льо Ман “ Ферари окупира първата редица на стартовата решетка за съботния старт.

В Хиперпол квалификацията Антонио Фуоко донесе полпозишъна на прототипа с №50 с време от 3:22.982 минути, като италианецът е единственият водач, който слиза под 3:23 за обиколка на пистата „ Сарт “ от началото на седмицата. Второто място на старта в събота ще бъде за прототипа с №51, чийто водач Алесандро Пиер Гуиди бе с 0.773 секунди по-бавен от Фуоко.

След първите излизания Гуиди бе отпред с задатък от единствено 0.008 секунди, след което във вторите италианският деец загуби първия си летящ тур, защото излезе отвън очертанията на пистата на завоя „ Картинг “. Във втория си тур той стигна до 3:23.755, само че нямаше отговор за скоростта на Фуоко, който макар трафика сред „ Индианаполис “ и „ Арнаж “ записа своето върхото достижение.

За Ферари това е първи полпозишъна за „ 24-те часа на Льо Ман “ от 1973 година насам, когато Артуро Мерцарио и Карлос Паче потеглиха от първото място с модела 312 РВ. Както и в този момент и преди 50 години първите две позиции на старта бяха за „ Черните кончета “, защото Джеки Икс и Брайън Редман започват втори преди половин век.

Трети на старта ще бъде прототипът на Тойота с №8, чийто водач Брендън Хартли бе с 1.469 по-бавен от Фуоко. Оригинално трети на стартовата решетка трябваше да бъде Кадилак №3, само че прекъсването на Себастиен Бурде на първия шикан 5 минути преди края докара до прекъсването на сесията, което пък докара до изтриването на най-хубавото време на този автомобил.

Така той ще започва от осмото място в събота, а пред него ще бъдат Порше №75, Тойота №7, Кадилак №2 и Порше №5.
 Ферари завоюва първата подготовка в Льо Ман Ферари завоюва първата подготовка в Льо Ман
В LMP2 полпозишъна завоюва IDEC Sport №48 с Пол Луп Шатен, който завъртя обиколка за 3:32.923. Така той победи с 0.112 секунди Пиетро Фитиплади от Jota №28, а трети на 0.317 от спечелилия се подреди Луи Делетра от WRT №41. Всички тимове в този клас употребяват шасито ORECA 07 с мотор на Gibson.

В GTE Am американският деец Бен Кийтинг донесе полпозишънът на Corvette №33 с време от 3:52.376 и задатък от 1.529 секунди пред Ахмад Ал Харти от ORT BY TF №25 с Aston Martin Vantage AMR. Третото място на стартовата решетка ще бъде за AF Corse Ferrari №54, чийто водач Томас Фльор приключи на 2.206 от Кийтинг.

Състезанието за „ 24-те часа на Льо Ман “, което този уикенд празнува своя древен празник, започва в събота от 17:00 часа българско време и ще приключи тъкмо денонощие по-късно.

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР