При стартирането си преди почти десетилетие Новата банка за развитие

...
При стартирането си преди почти десетилетие Новата банка за развитие
Коментари Харесай

Страните от БРИКС не успяха да променят световния финансов ред

При стартирането си преди съвсем десетилетие Новата банка за развиване (НБР) на страните от БРИКС беше възхвалявана като късмет за страните от световния Юг да се освободят от доминираните от Съединени американски щати МВФ и Световна банка и да пренапишат разпоредбите за финансиране на световното развиване. Но макар че броят на страните, включили се към НБР, се е нараснал съвсем двойно от основаването ѝ, критиците настояват, че банката на БРИКС позволява доста от същите неточности като институциите, които трябваше да размени.


През юли 2014 година петте страни от БРИКС - Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, в които живеят над 3 милиарда души, оповестиха основаването на нова банка, която ще финансира извънредно нужни инфраструктурни планове в развиващия се свят. Макар че и поддръжници, и съперници незабавно я нарекоха " Банката на БРИКС ", формалното ѝ име съдържаше просто, само че мощно заричане: Нова банка за развиване (НБР).

Моментът беше доста значим - оповестяването стана съвсем 70 години откакто съюзническите страни се срещнаха в Бретън Уудс в Ню Хемпшир, с цел да основат световната финансова архитектура, която щеше да помогне за възобновяване на света, опустошен от Втората международна война. Появиха се две институции: Международната банка за възобновяване и развиване, която през днешния ден е част от Групата на Световната банка, и Международният валутен фонд, претрупан с поддържането на система от закрепени обменни курсове, в центъра на която беше американският $, а по това време - златото.

Макар че светът се е трансформирал доста от този момент, институциите, основани на конференцията в Бретън Уудс през 1944 година, като че ли изостават. Правото на глас в МВФ продължава да бъде обвързано с размера на стопанските системи на членовете, а не с тяхното население, което дава на Съединени американски щати дейно право на несъгласие върху всички значими политически решения, даже когато страните с доста по-голямо население се борят да реформират институцията от вътрешната страна.

Дори по личната си формула за установяване на вътрешното въздействие на страните членки разпределението на дяловете с право на глас изостава от света, който от ден на ден се ориентира към разрастващите се стопански системи от световния Юг. Въпреки че петте страни от БРИКС дават отговор за 26% от международния Брутният вътрешен продукт в номинално изражение, те имат единствено 15% от правото на глас в МВФ.

В речта си през септември 2022 година, след пагубните наводнения в Пакистан, генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш прикани за незабавна промяна на това, което той дефинира като " морално банкрутирала международна финансова система ".

" Тази система е основана от богатите страни, с цел да облагодетелства богатите страни ", сподели той. " На процедура нито една африканска страна не седеше на масата на съглашението от Бретън Уудс, а в доста други елементи на света към момента не беше настъпила деколонизация. Това затвърждава бедността и неравенството ".

Критиците на сегашните многостранни банки за развиване (МБР), като да вземем за пример Световната банка, ги упрекват, че са дали преимущество на финансирането на екстрактивни, експортно насочени планове в разрастващите се страни, които опустошават околната среда и не способстват за построяването на локалната индустрия. По-специално МВФ е подложен на критика за стратегиите си за структурно пригаждане от 80-те години на ХХ в., които постановат либерализация на търговията, приватизация и строги ограничения за икономии на страните с по-ниски приходи в Африка като условия за приемане на заеми. Въпреки че наследството на стратегиите остава противоречиво, доста икономисти настояват, че тези политики са задълбочили бедността и неравенството, като са премахнали мрежите за обществена сигурност и не са съумели да изградят основа за стопански напредък.

Главният изпълнителен шеф на Южноафриканския институт по интернационалните връзки Елизабет Сидиропулос съобщи, че НБР и съпътстващото го Споразумение за условни запаси - съглашение сред централните банки на страните за взаимна поддръжка по време на валутни рецесии, основано по модела на МВФ - са подбудени от осезаемо отчаяние от дългогодишния крах да се реформират доминираните от Съединени американски щати институции.

" Идеята на НБР беше да се сътвори банка, в която да има по-голямо тъждество сред акционерите си, да се надяваме, че ще може да взема решения по-бързо и да отпуска повече заеми в локални валути ", сподели тя. " Тези институции не заменят МВФ и Световната банка, а обезпечават в допълнение пространство - в случай че сравните НБР със Световната банка, тя е доста по-малка институция ".

Отворил порти през 2016 година с 50 милиарда $ начален капитал, от този момент НБР деликатно си е извоювал ниша, като е одобрил финансиране на стойност 32 милиарда $ за 96 плана в петте си първични страни членки. През 2021 година тя за първи път разшири членския си състав, включвайки в него Бангладеш, Египет и Обединените арабски емирства - съвсем 280 милиона души, като Уругвай към момента попада на уеб страницата ѝ като " евентуален член ". За разлика от това Групата на Световната банка е поела ангажимент за 98,8 милиарда $ към своите съвсем 190 страни сътрудници, " разпределени под формата на заеми, заеми, безплатни средства и гаранции " - единствено през 2021 година

Въпреки ограничавания си мащаб, ясната задача на НБР да финансира инфраструктурни планове и планове за стабилно развиване в целия Глобален юг - най-много по този начин нужната зелена енергийна инфраструктура, която ще помогне на разрастващите се стопански системи да се откажат от зависимостта от изкопаеми горива - се оказа привлекателна за възходящия лист от страни членки на банката. През четирите години от 2022 година до 2026 година банката съобщи, че ще отдели 40 % от общия размер на утвържденията си за " планове, допринасящи за намаляване на последствията от изменението на климата и адаптиране към него ".

Атрактивен е и задължението на банката да отпуска от ден на ден заеми в локални валути вследствие на от дълго време изразеното предпочитание на страните от БРИКС да се освободят от господството на щатския $.

Докато преобладаващата част от интернационалните заеми би трябвало да бъдат изплатени в щатски долари, което на процедура усилва дълговото задължение на разрастващите се страни, защото цената на зелените пари се повишава, кредитирането в локална валута би оставило същите тези кредитополучатели по-малко наранени от политиките на Федералния запас на Съединени американски щати. Освен това те ще бъдат по-малко уязвими от пълномощията на държавното управление на Съединени американски щати да употребява статута на $ като интернационална аварийна валута за едностранно налагане на унищожителни финансови наказания.

Въпреки този ангажимент обаче кредитирането в локална валута остава едва. По-малко от една четвърт от отпуснатите от Банката на БРИКС средства през предходната година са в локална валута, като по-голямата част от тях са деноминирани в китайски ренминби, а неотдавна и в южноафрикански рандове.

Гъвкавостта на банката също е привлекателна. Стремейки се да пресече бюрократичните формалности на другите банки за развиване, методът на НБР, наименуван " национални системи ", разчита на регулаторните системи в страните, в които се построяват плановете, като на процедура трансферира отговорността за оценка и мониторинг на общественото и икономическото влияние на плановете на локалните организации в сходство с локалното законодателство. Въпреки че Световната банка към този момент има строги защитни ограничения за обществено и екологично влияние, създадени посредством многократни съвещания с групи на гражданското общество, НБР е подложена на критика за това, че съзнателно резервира неяснотата на личните си задължения и трансферира отговорността за консултациите и присъединяване на общностите в новите планове на клиента.

Сидиропулос съобщи, че макар дребния си размер, не толкоз строгите условия за разпределяне на заеми на банката не престават да притеглят кредитополучатели от всички страни от БРИКС.

" Живеем в свят, в който достъпът до огромни суми за финансиране на развиването е сложен ", сподели тя. " Фактът, че тази банка съществува, основава шансове за нейните членове да получат по-бърз достъп до финансиране на планове за развиване ".

Даниел Брадлоу, старши теоретичен помощник в Центъра за развиване на стипендиите към Университета в Претория, съобщи, че упоритостите на НБР са останали скромни макар високопарната изразителност към стартирането й.

" Като нова банка си мислех, че тя ще бъде по-иновативна и изобретателна от това, което е ", сподели той. " На процедура тя е относително потребна, само че дребна банка. По време на Ковид Южна Африка получи заеми за 2 милиарда $, с цел да се оправи с пандемията, което беше потребно ".

Все отново други считат, че методът на банката към нормалната активност е пропиляна опция. Ана Гарсия, общоприет координатор на основания в Рио де Жанейро Политически център на БРИКС, съобщи, че в началото се е надявала, че банката е научила сложните уроци от последните няколко десетилетия на интернационално кредитиране.

" Тя би трябвало доста по-сериозно да се запита какви са последствията от плановете, които финансира ", сподели Гарсия.

От началото на 80-те години на предишния век публичното неодобрение и политическият напън върху планове, финансирани от Световната банка, които са довели до необятно публикувано утежняване на околната среда, са принудили институцията да одобри по-строги политики за екологична и обществена отговорност, както и способи за присъединяване на общността и гражданското общество в новите планове. Изглеждаше, че не е належащо да се повтарят грешките от предишното.

" От една страна, е доста забавно да се проучат стратегическите насоки на НБР ", сподели тя. " Като нова финансова институция тя към този момент има насоки за обществено и екологично влияние... От друга страна, имате световен консенсус по отношение на нуждата от финансиране на устойчива световна инфраструктура - и по този метод НБР не се разграничава толкоз доста от останалите. "

Гарсия уточни плана за вятърна сила Araripe III, който получи над 67 млн. $ от НБР посредством Бразилската банка за развиване. Проектът, в границите на който са построени 156 вятърни турбини върху земя, наета от над 70 фамилии, в този момент създава задоволително чиста сила за зареждане на 400 000 жилища. Но макар очевидните изгоди от плана, членовете на локалната общественост quilombola споделят, че се борят с въздействието на плана върху техните домове и занаят, като се оплакват, че е имало слаб интерес към провеждането на съвещания с локалните поданици преди началото на плана.

Друг противоречив план, прокарването на Трансамазонския път, който съгласно еколозите е улеснил изсичането на горите, довело до унищожаването на най-голямата тропическа гора в света, наподобява уголемява определението за стабилно развиване до неразбираемост.

Още по-лошо е, че макар множеството планове за възобновима сила, които означиха първите стъпки на банката в региона на финансирането на развиването, наподобява, че НБР от ден на ден се насочва към обичайните планове с висока въглеродна активност, които се оказаха толкоз пагубни за климата.

През 2019 година банката на БРИКС утвърди заеми на стойност към 790 млн. $ за три енергийни плана в Южна Африка. От тази сума към 480 млн. $ са отишли за електроцентралата Medupi на локалната енергийна компания Eskom, която понастоящем е една от най-големите електроцентрали на въглища в света.

Въпреки в началото вдъхновяващите формулировки за тъждество и отчетност, Сидиропулос съобщи, че процесът на взимане на решения от страна на НБР за това по какъв начин прави оценка препоръчаните инфраструктурни планове като " устойчиви " се нуждае от рационализиране.

" Ако погледнете въпроса за прозрачността, в действителност тези планове евентуално са доста по-непрозрачни от другите банки ", сподели тя.

Гарсия съобщи, че като относително нова институция Банката на БРИКС към момента има време да извърши първичното си заричане за нов метод на финансиране на развиването на инфраструктурата.

" Първото нещо е прозрачността - те би трябвало да отворят данните си за съответни групи по ползи ", сподели тя. " Второто нещо е присъединяване отвън бизнеса - откакто имате план, би трябвало да отворите пространство за съвещания с локалните групи. Канали за присъединяване, канали за бистрота - това е нещо, което те елементарно могат да създадат и което Световната банка към този момент прави ".

Бисваджит Дхар, професор в Центъра за стопански проучвания и обмисляне към университета " Джавахарлал Неру ", съобщи пред фокусираното върху климата издание " Диалог за климата в Индия ", че възходящата взаимозависимост на НБР от частния капитал при финансирането на кредитирането оставя банката в плен на същите стопански сили, които са оформили парадигмата, която тя в миналото се е опитвала да измести.

" Тъй като ще бъде заставен да навлезе на частните финансови пазари, НБР ще би трябвало първо да намерения за опазване на финансовата си жизненост, което ще стане за сметка на нейния мандат ", сподели той. " Тъй като би трябвало да действа като комерсиално сдружение, а не като орган за финансиране на развиването, тя не може да си разреши да притегли организации на гражданското общество, които да правят надлежна инспекция на плановете, които финансира ".

Сидиропулос съобщи, че новите финансови институции, каквито и да са упоритостите им, въпреки всичко би трябвало да оцелеят в свят, завършен от условията на частните финансови пазари и преценката на организациите за кредитен рейтинг.

" Наблюдаваме появяването на нови финансови институции за развиване, само че истината е, че живеем в глобализиран свят ", сподели тя. " Не става въпрос за основаване на друга институция, а за смяна на парадигмата, за смяна на рамката, посредством която се прави оценка [кредитният] риск ".

Според нея обаче е малко евентуално тази смяна да пристигна от нормалния метод. Тя повдигна въпроса за вероятността да не успеем да спазим крайния период до 2030 година за 17-те Цели за стабилно развиване (ЦУР) на Организация на обединените нации, които приканват държавните управления да изкоренят бедността, да понижат неравенството и да подхващат незабавни дейности във връзка с изменението на климата.

" Това изисква осъзнаване, че се намираме в спешен миг ", сподели тя. " Намираме се на половината път до Целите за стабилно развиване и няма да ги осъществяваме, а планетата ни безусловно гори - и страните от световния юг ще понесат огромна част от тежестта на това "./БГНЕС

-------------------------------------

Пол Милър, " France 24 "

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР