При сегашната ситуация, когато България е споменавана по този начин,

...
При сегашната ситуация, когато България е споменавана по този начин,
Коментари Харесай

София: Скопие не върви по пътя за бърза евроинтеграция

„ При сегашната обстановка, когато България е споменавана по този метод, както се случи, и с продължаващото нарушаване на човешките права, това сигурно не е пътят към по-бърза интеграция за Република Северна Македония (РСМ). “

Така служебният външен министър Иван Кондов разяснява пред български публицисти в Брюксел следващото напрежение сред двете страни, прераснало в словесни престрелки по върховете.

Кондов взе участие в съвещания на Съвет „ Външни работи “. На него бяха поканени и външните министри на страните от Западните Балкани, съвсем всички от които са кандидат-членки на Европейски Съюз.

Министърът явно имаше поради изявлението на премиера на РСМ от предходната седмица. Тогава Димитър Ковачевски съпостави България с Русия, като посочи, че методът на говорене на страната ни доста прилича говоренето на Москва за Украйна. Така той отговори на рецензиите на вицепрезидентката Илияна Йотова, която сложи въпроса за правата на българите в РСМ. Сблъсъкът се организира на срещата на Съвета на Европа в Рейкявик.

Иван Кондов е имал къс диалог с колегата си от РСМ Буяр Османи. 

„ Той се опита да изясни, че де факто изявлението на премиера е било обвързвано с съответни политици, а не с политиката на България. Но аз му сложих въпроса за какво освен това състояние е била посочена България, а не съответния политик, който са визирали “, сподели първият ни посланик.

На самата среща въпросът не е обсъждан. Форматът не го допуска, разясни Кондов. Много страни обаче показали, че ЕС е основан на полезности и че би трябвало да се спазят всичките условия за европейската интеграция.

Отделно министър Кондов декларирал, че е извънредно значимо да се спазят всички задължения, в това число смяната на Конституцията на РСМ.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР