При съвместна акция на Окръжна прокуратура – Пазарджик и Главна

...
При съвместна акция на Окръжна прокуратура – Пазарджик и Главна
Коментари Харесай

Разбиха престъпна група, точила ДДС чрез фиктивна търговия с трюфели

При взаимна акция на Окръжна прокуратура – Пазарджик и Главна дирекция „ Национална полиция “ в Пазарджик бе разкрита проведена незаконна група, точила от страната милиони посредством фиктивна търговия с трюфели и непозволено възобновяване на налог върху добавената стойност (ДДС). Това оповестиха на взаимен брифинг в Пловдив Албена Кузманова, областен прокурор на Пазарджик, Румен Попов, заместител апелативен прокурор на Пловдив, и Живко Пенев, заместител областен прокурор на Пазарджик. За шест месеца „ кухите “ компании създали оборот от 50 млн. лв., за които дължимият Данък добавена стойност е 12 млн. лв.. Основната активност на групата е осъществяване на закононарушения срещу данъчната и осигурителната система.

Първоначално на 5 декември са арестувани пет лица, конфискувани са голям брой счетоводни, транспортни и търговски документи, печати, електронни подписи и други. Към наказателна отговорност за присъединяване в незаконна група са привлечени двама души, които са с непрекъсната мярка „ задържане под стража “. Те са арестувани след изтегляне на банков превод от 380 хиляди лв. от банка в Пазарджик. Обявени са за търсене голям брой лица.

Ръководителят на групата е 47-годишен мъж от Пазарджик, притежател на заложна къща в града. Той е със задълбочени знания в региона на основаването на финансовия документооборот, разяснява наблюдаващият прокурор Живко Пенев. Мъжът е неосъждан, само че с престъпни регистрации.

Престъпното съдружие е функционирало от началото на 2020 година досега, като е употребило търговски сдружения с по този начин наречения профил на изчезнал търговец и буфер, посредством който, по документирана и симулирана търговия с гъби, формирали данъчен заем и непозволено възстановявали Данък добавена стойност от държавния бюджет в изключително огромни размери, уточни Кузманова. Парите се трансформирали в първокласни коли, парцели и други движими и недвижими движимости. Фирмите на незаконната група доставяли фиктивна стока към сдружения в Пловдив, Пазарджик, Смолян, Благоевград.

По документи 63-ма души фиктивно берели диворастящи гъби. Разпитаните като очевидци берачи на горски гъби показали, че не ги разпознавали по тип. Разпитани са над 50 лица. На така наречен чиновници не са заплащани дължимите осигурителни вноски. Наемали се фиктивно бази, коли. 

Апелираме към всички, тъй като има данни, че групата се занимава и с други тежки престъпни закононарушения, да не се опасяват, тъй като ръководителят към този момент е в ареста, сподели Румен Попов. По думите му хората са били заплашвани, че ще бъдат запалвани и убивани. Според Попов без защита не е било допустимо групата да действа. Той моли към народните представители да създадат промяна в Наказателно-процесуалния кодекс за потреблението на специфични разследващи средства при член 255, касаещ данъчните закононарушения. 

Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР