При проверки от РИОСВ-София и МВР са установени 250 изхвърлени

...
При проверки от РИОСВ-София и МВР са установени 250 изхвърлени
Коментари Харесай

Строителен предприемач разхвърлял опасни отрови около София

При инспекции от РИОСВ-София и Министерство на вътрешните работи са открити 250 изхвърлени варела с химикали в няколко столични региона. По случая е арестуван притежател на строителна компания в София, заяви Българска телеграфна агенция, цитирайки Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР).

Във връзка с постъпили сигнали за варели в регионите „ Искър ”, „ Панчарево ” и „ Кремиковци ” експерти от Регионална инспекция за опазване на околната среда, служители на 8-о Районно ръководство на Столична дирекция на вътрешните работи, Столичната община, Столичния инспекторат, Столичната дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията ” и представители на районните администрации са направили инспекции на място.

Някои от изхвърлените варели били с нарушена целокупност и неразбираемо наличие. Част от тях са с етикети, сигнализиращи за химични субстанции, рискови за индивида и околната среда. Някои са с нарушен, неразбираем или изчезнал етикет. С цел определяне на съдържанието служители на СДВР са взели проби за разбор.

На четири разнообразни места в регион „ Искър ” са открити 125 варела с химикали. В регион „ Панчарево ” са открити 42 варела в два парцела, а в регион „ Кремиковци ” - 83.

Замърсените терени са оградени с предпазни ленти. В резултат на дадените наставления от Регионална инспекция за опазване на околната среда – София, е подхванато транспортиране на 95 от варелите на площадка, отговаряща на условията за предпазване. Продължава премахването на останалите варели. На местата, където са открити разливи, ще бъдат взети почвени проби от чиновници на Изпълнителната организация по околна среда, се споделя още в известието.

По първични данни става дума за мощно миришещи и рискови течности.

Работата по случая е почнала преди към 10 дни, когато в полицията постъпил сигнал за огромно количество варели с неразбираемо наличие, оставени край с. Бусманци. Разследването открило, че отпадъците са изхвърлени от 63-годишен притежател на строителна компания.

В същото време на площадка в промишлена зона край гара Яна е открито друго огромно количество варели, сходни на откритите в землището на Бусманци. От Столичната община обясниха, че друга част от варелите са закарани в региона на Кривина и кв. „ Димитър Миленков ”. Правени са опити даже да бъдат запалени.

Смята се, че във варелите има смола, маркировъчни бои, карбид и обработени масла.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР