При нас новата вълна на коронавирус настъпва съгласно нашите изчисления

...
При нас новата вълна на коронавирус настъпва съгласно нашите изчисления
Коментари Харесай

Витанов за К-19: Ще имаме оранжеви зони към средата на август

При нас новата вълна на ковид настава според нашите калкулации – не толкоз бързо. Това съобщи математикът проф. Николай Витанов пред БТВ. Неприятното е, че в нашия район Турция почва да поддава, Гърция към този момент е ясна (в алена зона).

Все още проблемите са в Западна Европа, само че потеглят към нас, акцентира той. 

Основният проблем на България е този – че Делта разновидността влиза извън, сподели Витанов, визирайки особено Германия и заплахата в случай че там бързо се популяризира болестта, това да повлияе доста на България.

Към средата на август ще почнем да виждаме оранжеви зони в България, предвижда Витанов. Според него, Шумен, Ямбол и Монтана са най-добре като разпространяване. В Пловдив, Плевен, Стара Загора и Варна ситуацията също към момента е добре. София-град и Благоевград бяха отличени от математика като области, които по-бързо ще станат „ рискови ”.

Ако в края на август сме под 1500 случая дневно, в случай че на 3 август сме под 200 случая дневно, значи страната се оправя, заключи Витанов. За него, при 2000 случая дневно „ нещата са изтървани ”. А песимистичният вид е в края на август да има над 3000 случая дневно. Все още базовото репродуктивно число е под 1 – 0.992, съгласно сметките на Витанов (на сътрудника му Лъчезар Томов сметките са доста разнообразни и сочат число от съвсем 1.3). Когато цифрата стане 1.3 т.е. 10 индивида заразяват 13, тогава разпространяването е дифузно, сподели професорът. Според него, доникъде на август към момента нещата ще са по-спокойни.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР