При кърменето в началото и двамата „партньори“ нямат опит. За

...
При кърменето в началото и двамата „партньори“ нямат опит. За
Коментари Харесай

Трудностите в началото на кърменето


При кърменето първоначално и двамата „ сътрудници “ нямат опит. За това началото е мъчно.

С какви компликации можем да се сблъскаме?

Бебето не поема добре гърдата. Това една от най-често срещаните компликации в родилно поделение. Нерядко повода е, че бебето е сънливо, тъй като майката е получила обезболяващи или е изтощено след тежкото раждане.

В други случаи може да се дължи на обстоятелството, че зърното на гърдата ви е доста огромно или пък е плоско или незадоволително разтегливо. Възможно е бебето да е с по-малка устичка или от всичко по малко.

В тези случаи поискайте помощ от акушерките в отделението. Зърното на гърдата ви би трябвало да се подтиква по този начин, че да изпъкне на открито и да е по-лесно за засукване. Ако бебето не може да го направи единствено с устата си, вие би трябвало да му помогнете с пръсти. Не докосвайте самото зърно, а притиснете и завъртете малко при основата. Тогава провокирайте детето да търси и отвори необятно устата си – подразнете го със зърното по бузката или по горната устничка. Изцедете няколко капки коластра, с цел да разсъните интерес, множеството бебета биха я облизали.

Може би от време на време ситуацията ви наподобява безнадеждно. Не забравяйте, че дребната устичка пораства бързо, а упойващите медикаменти, минали от вас в бебето по време на раждането, последователно ще изчезнат. Необходимо е малко време и в това време не бързайте с шишето.

Някои бебета, които не демонстрират интерес към гърдата и не отварят добре уста, могат да бъдат подтиквани, като се наподоби обстановката, директно след раждането. Легнете по тил с добре повдигната горна част на тялото. Това нормално не е добра поза за кърмене, тъй като гърдите се разливат настрана. Сложете бебето върху корема си, с нос, опрян в гърдата. По една или друга причина това състояние може да подтиква и ускори верните рефлекси и инстинкти при детето, тъй че то да стартира да прави нужните придвижвания.

Свързани публикации.. Основни пози за кърмене 0 Да сложим началото на едно сполучливо кърмене 0 Кърмене, препоръки преди първата среща 0

Големи, меки гърди . Може би бебето се домогва до гърдата пламенно, улавя я с уста, само че тя се изплъзва? Това се случва постоянно при огромни и меки гърди. Ако имате подобен проблем можете да си помогнете, като леко притиснете и насочите гърдата напред. По този метод ще стимулирате и притока на мляко към устата на бебето.

Гърдата може да се оформи по този начин, че да пасва към устата на бебето, според от позата.

Големите меки гърди постоянно се изплъзват встрани, когато сте в легнало състояние. Поставянето на сгъната хавлиена забрадка или нещо сходно под гърдата може да улесни детето да засуче по-добре.

Препълване на гърдите. Понякога казусът се състои в твърди, подути, претъпкани гърди. Тогава бебето не съумява да обхване гърдата добре, в устата му влиза единствено зърното и то се пробва да суче по този начин. В тези случаи то не получава задоволително количество кърма, а единствено наранява нежната кожа на зърното.

Решението в този случай е да се изцеди малко кърма. Тогава ареолата ще омекне леко и ще стане по-разтеглива, като образува прекрасен, дълъг „ биберон “. Често най-щадящо и бързо е изцеждането на ръка.

В случай, че гърдите ви са доста подути, пробвайте „ захващане вид лале “: За задачата би трябвало да изрежете ноктите си доста добре. Съберете пръстите си по този начин, че да припомнят формата на лале. Поставете върха на пръстите върху ареолата, компактно към основата на зърното, натиснете във вътрешността и задръжте по този начин няколко минути. Тогава ще забележите, че в гръдната тъкан се образуват дребни вдлъбнатини, малко по-меки, защото сте оказали напън върху тъканната течност. Преместете малко пръстите си и натиснете още веднъж.

От препълването на гърдите можем да се предпазим и като даваме на бебето да суче постоянно, тогава гърдите по-бързо „ схващат “ какъв брой да създават. Ако бебето стартира да спи по цяла нощ още в първите седмици, може да се окаже, че ви прави неприятна услуга. Вярно е, че ще поспите малко повече, само че ще се разсъните с претъпкани гърди и проблеми с кърменето. 3975
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР