При избора на масло за вашата кола в никакъв случай

...
При избора на масло за вашата кола в никакъв случай
Коментари Харесай

Как да изберем моторно масло? Основни правила

При избора на масло за вашата кола никога не би трябвало да се ръководите от рекламните постери и всевъзможни комерсиални клипове. Най-основното и първостепенно предписание при избора на моторно масло е погледнете каква смазочна течност предлага производителят на автомобила.

И не толкоз каква марка масло предлага, а с какъв вискозитет би трябвало да е маслото. С това предписание работата по желание на масло за притежателите на нови коли завършва, само че за притежателите на остарели коли, каквито са множеството у нас, занапред стартира.

За да работи остарелият мотор безпроблемно, е нужно да се вземе поради действителният му пробег (ако го знаете, схваща се), както и мнението на приближен сервиз, който да ви каже какво е положението на елемента. Трябва да знаете и още няколко детайлности за класификациите на смазочните течности.



Разделяне по вискозитет
Първото, с което се сблъсквате, е избор на продукта според вискозитета на маслото. Съществуват два показателя - клас по SAE и клас по ACEA. Първият е интернационален и с него се дефинира сезонността на продукта - зимен, летен или всесезонен. Индексът ACEA е създаден според спецификацията на автомобилните мотори в Европа. Така да вземем за пример за SUV-та, според ACEA е предопределено едно масло, а за градски малолитражки - напълно друго.

Видове масла
Международното разделяне по този аршин е обвързвано с три съществени вида масло - минерално, полусинтетично и синтетично. Първото е изключително целесъобразно за остарели мотори, тъй като най-общо казано е най-гъсто. По-малко амортизираните елементи на старите коли могат да употребяват и полусинтетика и даже синтетика. Тези масла са по-скъпи, "по-тънки " само че и с по-добра смазочна дарба.

Смяна на маслото
Още един значим въпрос за начинаещи водачи на МПС-та е: Може ли да се премине от един вид масло на различен? Отговорът е позитивен, само че тук също би трябвало да се проучат предписанията на производителя. В доста случаи е нужна промивка на мотора. Това важи и за случаите, когато не знаете какво масло има в мотора на вашата кола. Иначе е добре смазочната течност да се сменя 1 000 километра преди предписанието на производителя на даденото масло.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР