При археологически разкопки под катедралата Нотр Дам е открито изключително

...
При археологически разкопки под катедралата Нотр Дам е открито изключително
Коментари Харесай

Откриха древни гробници и статуи под катедралата Нотр Дам

При археологически разкопки под катедралата Нотр Дам е намерено извънредно богатство от скулптури, статуи, гробници и части от автентичен заслон, датиращи от XIII век, оповестява Гардиън.

Находката включва няколко антични гробници от Средновековието и оловен саркофаг с форма на тяло, заровен в сърцето на разрушения от пожар монумент под пода на кръстовището на трансепта.

Френски специалисти дефинират откритието като " неизмеримо и прочувствено ".

" Открихме всички тези благосъстояния единствено на 10-15 см под подовите плочи. Това беше изцяло ненадейно. Имаше изключителни експонати, документиращи историята на паметника ", споделя Кристоф Бесние, който управлява научния екип на разкопките.

 

" Това беше прочувствен миг. Изведнъж се сдобихме с няколкостотин части - от дребни фрагменти до огромни блокове, в това число изваяни ръце, крайници, лица, архитектурни украси и растения. Някои от частите към момента бяха цветни. "

 

 

Откритието е оповестено от френския народен археологически институт Inrap в четвъртък. Екип от института е извикан да извърши " превантивни разкопки " под част от пода на катедралата сред февруари и април, преди да бъде издигнато 600-тонно скеле с височина 100 фута, с цел да се възвърне кулата на паметника.

 

Досега са останали единствено няколко части от истинския заслон на Нотр Дам - богато украсена бариера сред олтара и наоса, която е отделяла духовенството и хора от паството. Някои от тях се намират в складовете на катедралата, а други са изложени в Лувъра.

 

 

В католическите църкви множеството от тях са отстранени по време на Контрареформацията през 16-и и 17-и век. Останалата част от роода на Нотр Дам наподобява е била деликатно скрита под пода на катедралата по време на реставрацията на постройката от Еужен Виолет льо Дюк, който прибавя кулата, в средата на XIX век.

 

 

Един от най-необикновените експонати е непокътната статуя на глава на мъж, за която се счита, че е изображение на Исус, издялана от камък. Друг блок от паравана, за който се счита, че датира от XIII в., демонстрира монумент в готически жанр.

 

 

 

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР