При археологически разкопки е открито изключително съкровище от статуи, скулптури,

...
При археологически разкопки е открито изключително съкровище от статуи, скулптури,
Коментари Харесай

Откриха древни гробници и статуи под катедралата Нотр Дам

При археологически разкопки е намерено извънредно богатство от скулптури, статуи, гробници и части от автентичен заслон, датиращи от XIII век, оповестява Гардиън.

Находката включва няколко антични гробници от Средновековието и оловен саркофаг с форма на тяло, заровен в сърцето на разрушения от пожар монумент под пода на кръстовището на трансепта.

Френски специалисти дефинират откритието като "необикновено и прочувствено ".

"Открихме всички тези благосъстояния единствено на 10-15 см под подовите плочи. Това беше изцяло ненадейно. Имаше изключителни експонати, документиращи историята на паметника ", споделя Кристоф Бесние, който управлява научния екип на разкопките.

"Това беше прочувствен миг. Изведнъж се сдобихме с няколкостотин части - от дребни фрагменти до огромни блокове, в това число изваяни ръце, крайници, лица, архитектурни украси и растения. Някои от частите към момента бяха цветни. "

Откритието е оповестено от френския народен археологически институт Inrap в четвъртък. Екип от института е извикан да извърши "превантивни разкопки " под част от пода на катедралата сред февруари и април, преди да бъде издигнато 600-тонно скеле с височина 100 фута, с цел да се възвърне кулата на паметника.

Досега са останали единствено няколко части от истинския заслон на Нотр Дам - богато украсена бариера сред олтара и наоса, която е отделяла духовенството и хора от паството. Някои от тях се намират в складовете на катедралата, а други са изложени в Лувъра.

В католическите църкви множеството от тях са отстранени по време на Контрареформацията през 16-и и 17-и век. Останалата част от роода на Нотр Дам наподобява е била деликатно скрита под пода на катедралата по време на реставрацията на постройката от Еужен Виолет льо Дюк, който прибавя кулата, в средата на XIX век.

Един от най-необикновените експонати е непокътната статуя на глава на мъж, за която се счита, че е изображение на Исус, издялана от камък. Друг блок от паравана, за който се счита, че датира от XIII в., демонстрира монумент в готически жанр.

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР