Президентът участва в Пловдив в дискусия на тема Бъдещи предизвикателства

...
Президентът участва в Пловдив в дискусия на тема Бъдещи предизвикателства
Коментари Харесай

Президентът предупреди от Пловдив: Иде голяма продоволствена криза!

Президентът взе участие в Пловдив в полемика на тематика " Бъдещи провокации пред младежите в България ", на която бяха разисквани вероятностите и провокациите пред аграрния бранш у нас. В срещата участват студенти, представители на академичната общественост и чиновници на Аграрния университет – Пловдив, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg .

Войната в Украйна ще докара до вторична вълна на дестабилизация, измежду които огромна продоволствена рецесия, предизвести президентът в обръщението си. 

" Вие знаете какво значи Украйна – това е вторият по величина производител на зърно, да не знае по какъв начин ще прибере своята годишна продукция, какво значи това за света – настъпване на голям проблем. Ние закъсняваме в търсенето на методите на неговото решение " - сподели президентът.

Държавният глава показа, че при визитата му в Испания кралят и министър председателят му благодарили, че България подсигурява вноса в Испания на зърнени храни. Много европейски страни организират усилена преписка, с цел да подсигуряват доставката на пшеница и зърнени храни. " Все повече приказваме за продоволствена сигурност. България се трансформира във значим фактор " - означи той. 

Президентът засегна и проблемите в бранш земеделие и преди всичко означи тежките структурни несъответствия при отпущането на дотации.

" Имаме оттегляне при плодове и зеленчуци, месо и млечни артикули. Имаме исторически насадени проблеми, само че България не съумя да отбрани своите съществени позиции в глава " Земеделие " при присъединението към Европейски Съюз и в ОСП. Начинът на образуване на дотации не оказа помощ да реализираме общата цел – задържане на хората, на фамилиите в селата. Начинът на субсидиране беше подобен, че подтиква едрите производители, а дребните отпътуваха към градовете. Трябва да се мисли по какъв начин дотациите да доближат до производителите на плодове и зеленчуци, животновъди, пчелари и така нататък, тъй като едно е да поддържаш хиляди декари с пшеница, друго е – със зеленчуци " - сподели Радев. 

Подробности гледайте в прикаченото видео!

Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР