Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд по въпроса за Бюрото

...
Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд по въпроса за Бюрото
Коментари Харесай

Президентът сезира Конституционния съд за Бюрото по защита към главния прокурор

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд по въпроса за Бюрото по отбрана към основния прокурор и изиска съдът да се произнесе в нарушаване на Конституцията ли са текстове от два закона, които дефинират структурата като независима и на послушание на основния прокурор.

Става дума за Закона за правосъдната власт и от Закона за отбрана на лица, застрашени по отношение на наказателно произвеждане, които слагат на надзор и послушание към основния прокурор Бюрото по отбрана.

" В последните години посредством поредни промени в Закона за отбрана на лица, застрашени по отношение на наказателно произвеждане, в отклоняване от конституционния принцип за разделяне на управляващите, при основния прокурор се оказаха съсредоточени всички съществени функционалности по управление, надзор и реализиране на активността на Бюрото по отбрана . По този метод се надвишават откритите в Конституцията пълномощия на прокуратурата и на основния прокурор ", написа в настояването си президентът.

Държавният глава отбелязва, че Конституцията дава на правосъдната власт статут на самостоятелност, която обаче може да се употребява единствено и само предвид на осъществяване на конституционно откритите функционалности на съда, прокурорите и следователите. Тази самостоятелност не следва да бъде използвана за реализиране на други задания отвън тях.

Като разпорежда на чиновниците на Бюрото по отбрана полицейски пълномощия , а слага самото Бюро в структурата на прокуратурата и под управлението на основния прокурор, законодателят попречва упражняването на цивилен надзор над реализиране на полицейски пълномощия, с които могат да се обиден извънредно значими полезности като човешкия живот и здраве, свободата, персоналния живот на лица. " Главният прокурор не може по едно и също време да управлява Бюрото и да упражнява контрол за правда над неговите дейности - това значи да надзирава самичък законността в личните си дейности ", показва в настояването до Конституционния съд президентът.
През първата година от мандата на Иван Гешев като основен прокурор чиновници на Бюрото по отбрана участваха в няколко значими акции на прокуратурата. В края на май 2020 година точно чиновници на това бюро изведоха от министерството на околната среда и водите, обвинен дружно с предприемачите Атанас и Пламен Бобокови за нерегламентирано ръководство на рискови боклуци.

 Прокурори и чиновници Бюрото по отбрана влязоха в постройката на Министерството на околната среда и водите и водиха някогашния зам.-министър Красимир Живков.
© Велко Ангелов

Прокурори и чиновници Бюрото по отбрана влязоха в постройката на Министерството на околната среда и водите и водиха някогашния зам.-министър Красимир Живков.

На 9 юли м.г. чиновници на бюрото влязоха в президентството при взаимна, при която бяха претърсвани кабинети на съветници. По време на акцията бяха арестувани предприемачът Пламен Бобоков, президентският консултант Илия Милушев и секретаря Пламен Узунов. По-късно разнообразни съдилища в страната, че техните арести са противозаконни, неоснователни и нестимулирани.

Влизането на въоръжените чиновници от Бюрото по отбрана към основния прокурор бе един от мотивите за с искане за оставката на премиера Бойко Борисов и основния прокурор Иван Гешев.

Държавният глава нападна статута на Бюрото с 3 съществени претекста

В настояването си до Конституционния съд президентът показва и в детайли аргументира три съществени претекста. Според него са нарушени правилото за разделяне на управляващите, правилото на правовата страна и този за самостоятелност на правосъдната власт.

Той акцентира и че във връзка с функционалностите по конвоирането и насилственото довеждане на лица има повтаряне на функционалностите сред Бюрото по отбрана и Главна дирекция " Охрана " към Министерството на правораздаването.

Промените в структурата започнаха при Сотир Цацаров

През февруари 2014 година още при започване на мандата на Сотир Цацаров като основен прокурор държавното управление предложи и Народното събрание одобри промени в Закона за отбрана на очевидци (името му е Закон за отбрана на застрашени лица по отношение на наказателно производство). С измененията Бюрото по отбрана, основано с този закон като профилиран отдел към Главна дирекция " Охрана " към Министерството на правораздаването, мина към основния прокурор, на негово директно послушание, и извършва неговите разпоредби.

Оттогава основният прокурор преценя дали показанията, обясненията или информацията на застрашеното лице са от значително значение за наказателното произвеждане, както и обективността и степента на опасността.

Контролът върху активността на Бюрото по отбрана се реализира от Съвет по отбрана на застрашените лица. В Съвета по отбрана влизат министърът на правораздаването, министърът на вътрешните работи, представляващият Висш съдебен съвет, ръководителят на Върховен касационен съд, основният прокурор и ръководителят на ДАНС. Решенията на съвета се вземат с нормално болшинство. Нямат право да разгласяват информация.

Дейността на Бюрото по отбрана се финансира от бюджета на правосъдната власт. Мотивите са шаблонни: " Промените целят за бъдат усъвършенствани дейностите, директно свързани с гарантиране сигурността на застрашените лица по отношение на наказателно произвеждане ".

 Акцията в постройката на президентството бе един от мотивите за началото на гражданските митинги, траяли повече от 100 дни.
© Юлия Лазарова

Акцията в постройката на президентството бе един от мотивите за началото на гражданските митинги, траяли повече от 100 дни.

Промените в закона дадоха пълномощия на основния прокурор да назначава освен шефа на структурата, само че и чиновниците. Съветът по отбрана към този момент не се събира на всеки три месеца, а два пъти годишно, когато преглежда докладите на основния прокурор за осъществяването на Програмата за отбрана. Главният прокурор е единственият, който може да разгласява информация за специфичната отбрана. Той дефинира и дали да се дава предварителна отбрана на очевидците, преди да влязат в програмата, и в каква степен.

Освен това основният прокурор не е задължен да съгласува устройството и разпоредбите на бюрото с Висшия правосъден съвет, а ще ги дефинира самичък. Ще взема решение и кой да е размерът на спомагателните хонорари в бюрото. Освен бонуси на чиновниците се поставя и ведомствено жилище, в случай че нямат лично в София и дават отговор на избрани условия.

При Гешев Бюрото получи пълномощия да пази прокурори и следователи

През февруари 2020 година, в самото начало на мандата на Иван Гешев, държавното управление извършва първото предпочитание на новия основен прокурор: С промени в Закона за правосъдната власт (ЗСВ) е направена решаващата добавка в Закона за отбрана на лица, застрашени по отношение на наказателно произвеждане. Според допълнението Бюрото за отбрана към основния прокурор, с изключение на досегашните действия по отбрана на очевидци, уголемява периметъра си и към този момент ще " провежда и реализира защитата на прокурори и следователи " .

Това предпочитание е имал и Цацаров, само че е останало неосъществено, описват магистрати и някогашни членове на Висш съдебен съвет пред " Дневник ".

Новото пълномощие на Бюрото по отбрана се реализира при условия и по ред, избрани със " взаимна директива на министъра на правораздаването и основния прокурор, съгласувана с пленума на Висшия правосъден съвет ", написа в променения Закон.

С смяната в Закон за съдебната власт охранявани от " Съдебна защита " към Министерството на правораздаването остават единствено съдиите. Странното и будещо въпроси е, че в променения текст в Закон за съдебната власт (член 391, ал.3, т.3) е записано, че и защитата на съдиите, която остава към правосъдното министерство, се дефинира със " взаимна директива на министъра на правораздаването и основния прокурор, съгласувана с пленума на Висшия правосъден съвет ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР