Президентът Румен Радев Румен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор

...
Президентът Румен Радев Румен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор
Коментари Харесай

Румен Радев сезира Конституционния съд за СЕТА

Президентът Румен Радев Румен Георгиев Радев е български боен, генерал-майор от запаса. Бивш... към профила сезира Конституционния съд с искане за наложително пояснение на разпореждания от Конституцията във връзка Всеобхватното икономическо и комерсиално съглашение сред Канада и Европейския съюз и неговите страни членки (СЕТА), оповестиха от прессекретариата на президента.

Като интернационален контракт СЕТА е съглашение със разбъркан темперамент и включва въпроси от изключителната подготвеност на Европейски Съюз, от националната подготвеност на страните членки и от споделената подготвеност сред Европейски Съюз и страните членки. СЕТА визира на практика всички сфери на публичния живот, което постанова жителите и институциите да имат изясненост за естеството на такива съглашения и мястото им в българския парламентарен модел.

Ратифицирането на такива съглашения, които предопределят развиването на страната в дълготрайна вероятност, следва да става с оптимален консенсус. Искането е за пояснение на наредбите на Конституцията, свързани с изискванията за утвърждението и действието на такива смесени интернационалните контракти (чл. 5, алинея 4 и член 85, алинея 1, т. 9), присъединяване на Република България в Европейски Съюз (чл. 4, алинея 3) и икономическото развиване на страната (чл. 19 и член 20), се показва в претекстовете.

Тълкуването на тези разпореждания има значимо значение за националната правна система и за присъединяване на Република България в построяването и развиването на Европейски Съюз. То ще способства България да се утвърди като предвидим сътрудник в интернационалните връзки.

Разкриването на точния смисъл на конституционните разпореждания ще има значение и в бъдеще при сключването на сходни съглашения, свързани с участието на страната ни в Европейски Съюз. Изложените съображения стимулират президента да упражни пълномощието си и да сезира Конституционния съд като страж на върховенството на Конституцията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР