Международната операция, стартирала на 12 януари в София срещи криптобанката

...
Международната операция, стартирала на 12 януари в София срещи криптобанката
Коментари Харесай

NEXO разтресе държавата: финансиране на партии и съдружия с висши политици

Международната интервенция, стартирала на 12 януари в София срещи криптобанката NEXO, безспорно е едно от събитията, белязали миналата седмица. След рухването на пирамидата OneCoin на Ружа Игнатова и гръмкия банкрут на криптоборсата FTX, чийто притежател е акционер в компанията на българин, и NEXO притегли още веднъж вниманието.

За криптобанката се заприказва още предходната година. В края на септември осем щата в Съединени американски щати: Калифорния, Кентъки, Ню Йорк, Мериленд, Оклахома, Южна Каролина, Вашингтон и Върмонт, започнаха инспекции, откакто упрекнаха компанията, че оперира с финанси на територията на страната
без нужния лиценз
През декември компанията oбяви, чe в cлeдвaщитe мeceци щe cпpe дa работи нa eдин oт ocнoвнитe cи пaзapи – CAЩ. Но станалата известна с делата си против Организцията Тръмп основен прокурор на Ню Йорк Летиша Джоунс заведе дело против българската компания.

Показната акция на 12 януари пък беше извършена по искане на Германия по обвинявания за финансови закононарушения, пране на пари и нарушавания на интернационалните наказания против Русия. Немската полиция се е интересувала от един от създателите на NEXO Антони Тренчев и майка му Илияна Алипиева. По линия на интернационалното съдействие са били поискани дискретни информации за тях от ГДБОП и ДАНС.
 NEXO разтресе страната
Сн.: Фейсбук
Какво се знае за Nexo?
Глобално активът на криптобанката се прави оценка на 4 милиарда $, инвестиции от над 5 млн. консуматори от целия свят. Създадена в България, водеща в областта на цифровите финанси, с над 600 чиновници – по този начин NЕХО показват себе си на формалния си уебсайт.

В българските регистри компанията е вписана като швейцарско сдружение, само че източници показват, че регистрацията му е на Кайманските острови.

Първоначално шефове са Георги Шулев, Антони Тренчев, Калин Методиев и Коста Кънчев.

Година по-късно Георги Шулев напуща сдружението. Той е наследник на някогашния обществен министър Лидия Шулева.

При основаването на българската компания в управата й е и Антони Тренчев – това става малко откакто напуща 43-тото Народно заседание. До 2017 година той е народен представител от Реформаторския блок. Тренчев, Методиев и Кънчев напущат управата на компанията в края на 2021 година

През обществените мрежи от компанията оповестиха позицията си: „ За жал с последните законови регулации към криптото, някои регулатори взеха решение да подхващат метода „ първо ритни, след това задавай въпроси “. В корумпираните страни това граничи с рекет, само че и това ще мине “.
 NEXO разтресе страната
Сн.: БГНЕС

От компанията настояват, че сътрудничат на управляващите, а политиката им е безкомпромисна във връзка с прането на пари.

Прокуратурата разгласи, че са повдигнати обвинявания на четири лица. Двама от тях са освободени под гаранция за 1 млн. лева, а други двама към момента се търсят. Предполага се, че става въпрос за Кънчев и Тренчев, които са заявили, че.

При претършуване на домовете на упрекнатите по случая са намерени и конфискувани 35 картини на Салвадор Дали, Пикасо и Матис. Говорителят на основния прокурор Сийка Милева съобщи, че по досъдебното произвеждане има данни, че упрекнатите лица разполагат с извънредно огромни финансови благоприятни условия, както и с първокласни парцели в Дубай, на Бахамите.
Кал, каскети и третият мандат
Скандалът с NEXO се задълбочи, когато стана ясно, че чиновници на компанията са дарили средства на „ Демократична България ”. Общата дарена сума е на стойност 100 000 лева, разпределена сред петима чиновници на относително ниски равнища в криптобанката.

„ Целта на акцията с Nexo беше мощно да намалее вероятността третият мандат да пристигна в „ Демократична България “. Защо тъкмо в този миг стартира тази шумна пиар акция – в четвъртък, таман преди да бъде оповестено на кого ще бъде даден третия мандат? Знаят, че ние ще употребим третия мандат да решим казуса с прокуратурата. Изкушението да бъде избавен редови войник Гешев е доста огромно – като стане неловко за президента и за останалите политически сили да поддържат нашия дневен ред за промяна на прокуратурата “, съобщи съпредседателят на „ Демократична България “ Христо Иванов във връзка акцията на прокуратурата и ДАНС.

„ Не съм се управлявал от абсурда „ Nexo “ за своя избор. Той избухна, откакто бях взел своето решение “, беше отговорът на президента Радев по този мотив.

Депутатът от „ Продължаваме промяната “ Настимир Ананиев пък назова акцията по следствието „ Кал и каскети “, откакто медийни изявления демонстрираха, че той е имал общ бизнес с един от притежателите на криптобанката Антони Тренчев.
Връзката с Бойко Борисов?
Информациите за връзки на NEXO с „ Демократична България “ и „ Продължаваме промяната “ задействаха ГЕРБ. Тогава обаче стана ясно, че.

Aнтони Панайотов Тренчев е татко на създателя на криптобанката Nexo Антони Тренчев. Той е прочут като сътрудник „ Петров “ на Второ основно ръководство на Държавна сигурност и е дълготраен съучастник с Бойко Борисов, ген. Чавдар Чернев и други мрачни фигури на прехода, сподели инспекция на Биволъ във фирмените регистри. През 1997 година Тренчев става шеф на компанията „ Джи енд би травъл къмпани “ дружно с Бойко Методиев Борисов. Борисов е премахнат като шеф цели 10 години по-късно, през 2007 година

„ Джи енд би травъл къмпани “ пък е учредена през 1994 година от Георги Иванов Голомеев и Бойко Методиев Борисов. През същата година е основана и „ Делта Травъл “ ООД със съдружници ген. Димо Генчев Кръстинов, ген. Чавдар Антонов Чернев, Георги Иванов Голомеев и Антони Панайотов Тренчев. През 2007 „ Делта Травъл “, преименувана на „ София Делта “.

Консултант по сигурността на щат в NEXO е и различен сътрудник на Борисов и Държавна сигурност офицер – Владимир Петев.

Самият водач на ГЕРБ пък е откривал бутика на майката на Тренчев – Илияна Алипиева, демонстрира още следствието на „ Биволъ “.

 
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР