Президентът Румен Радев обяви, че в България започва позитивна промяна

...
Президентът Румен Радев обяви, че в България започва позитивна промяна
Коментари Харесай

Радев обеща София "в голяма степен" да се води от гласа на македонските българи

Президентът Румен Радев разгласи, че в България стартира положителна смяна в връзките към Северна Македония - те към този момент няма да изолират македонските българи от процеса на взимане на решение.

" Оттук нататък България в огромна степен ще се води от вашето предпочитание, от вашето волеизявление като национална еднаквост в българската памет, " Радев във встъпителните си думи, на среща с представители на някои организации на българите в Северна Македония.

След оповестеното основаване на партия

Организациите са " Културен център " Иван Михайлов " - Битоля ", " Трибуна " -Прилеп, " Македонско българско другарство " -Скопие ", " Коридор 8 " -Скопие, " Интеракция " -Охрид и " Единство " -Кочани. На срещата бе и партия " Граждански либерален съюз " на Петър Колев, с която бъдещият политически план на фондация " Македония " на Виктор Стоянов, че ще търси коалиция.

Стоянов разгласи, че ще прави партия този месец, а външното министерство приветства стъпката. Според първия посланик Светлан Стоев това е " единственият и верен път ", в случай че българите в страната желаят да " реализиран своето одобряване ".

Коментарът на Радев през днешния ден бе, че приветства стъпките към единение на българите в Северна Македония, защото " без това единение вашите организации не могат да бъдат предпазени ". Президентът повтори, че България поддържа българите " в битката за пълноправие с другите елементи от нации в Северна Македония " и въпреки да " не може и не би трябвало " да се меси в делата на прилежащата, суверенна страна, чака " самодейност " за отбрана на права да идва точно от българските организации.

Насочване към правата на българите

С днешната среща Радев продължава напъните си да префокусира напъните за решение на разногласието, блокирал европейската вероятност на Северна Македония, по-скоро с правата на самоопределящите се като българи в страната, в сравнение с с въпроси на историята и езика. Тази поръчка бе (които и Радев спомена) в Словения сред водачите на Европейски Съюз и Западните Балкани, президентът изясни, че е отстоявал позицията и на Европейския съвет.

Съгласно изискванията, за които приказва президентът, вписването на българите в конституцията на Северна Македония (затова Радев приказва за " елементи от нации ", каквито са другите етнически общности - албанци, сърби, бошняци, турци, роми) и други гаранции за правата им. Въпросът се чака да е и част от двустранните документи, изготвяни сред Скопие и София, които съгласно президента ще се разискват през ноември.

Същевременно размяната на реплики сред България и Северна Македония по въпроса през последните седмици мина и под знака на взаимни нападки поради.

Броят на българите и отбрана на правата им

Радев повтори настояването си броят на самоопределящите се като българи да бъде регистриран съответно в резултатите от преброяването, завършило в края на септември. Преди той е сравнявал настоящия дребен брой (над 1400 души) с този на близо 120 хиляди души с български паспорти (а това е друг аршин от декларирането на самосъзнание). В ръководещата коалиция в Северна Македония също имаше апели всички чувстващи се като българи да се самоопределят.

Ролята на България като страна съгласно него е, че " според конституцията ние сме длъжни да отстояваме правата на всички българи у нас и на открито ". Има и " в допълнение изискване ", защото в Договора за добросъседство от 2017 година, в член 11, е записано " правото да отстояваме вашите права, на нашите сънародници ".
Точният (чл. 11, алинея 4), е, че " всяка от договарящите се страни има право да пази правата и ползите на своите жители, на територията на другата страна, в сътоветствие с интернационалното право ".
" Докато въпросът с човешките права и дискриминирането не бъде решен, не виждам по какъв начин ще се отворят договарянията за участие, " сподели Радев, поставяйки под въпрос схващането в Скопие, че с идването на постоянно държавно управление в София казусът ще се реши.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР