Президентът Румен Радев няма основание да спре процедурата по освобождаването

...
Президентът Румен Радев няма основание да спре процедурата по освобождаването
Коментари Харесай

Славов: Политизацията на главния прокурор бе основният мотив за отстраняването му. На ход е Радев!

Президентът Румен Радев няма съображение да спре процедурата по освобождението на Иван Гешев от длъжността основен прокурор ", сподели пред публицисти след решението на Висшия правосъден съвет за освобождението на основния прокурор министърът на правораздаването Атанас Славов. Той добави, че президентът няма период, в който да издаде указа, само че няма " законови и конституционни спънки за изговаряне в рационален период ".

 

" Основното, което стимулира решението на болшинството във Висш съдебен съвет, е политизацията на дейностите на основния прокурор ". Така правосъдният министър Атанас Славов разяснява решението на Висш съдебен съвет да гласоподава " за " отстраняването на Гешев.

 

Политизацията намира отчасти израз във фразата " политически отпадък ", която послужи на вносителите да изискат неговото предварително освобождение, посочи той.

 

" Основният въпрос е злоупотребата с пълномощия и това, което мнозина жители, организации и политически обединения приказват от дълго време - политизация на прокуратурата. Това е главното, което стимулира решението на Висш съдебен съвет ", счита Славов.

 

Той разяснява и информациите за напън против членове на Висш съдебен съвет и български магистрати, като ги дефинира като извънредно притеснителни. Повтори, че ще се организира настрана съвещание по въпроса.

 

" Това единствено демонстрира, че огромният въпрос за правосъдната промяна е на масата и Народно събрание ще би трябвало незабавно да се занимае с него ", сподели още правосъдният министър.

 

Освобождаването на Гешев ще стане факт, когато президентът подпише декрет за това. Ако откаже да го направи, Висш съдебен съвет още веднъж би трябвало да разиска предлагането и то да бъде гласувано отначало.

 

Оттук нататък на ход е президентът. Няма период, в който той да издаде указа. Самата процедура допуска това да се случи в къс период. Това съобщи правосъдният министър Атанас Славов.

 

Решението за освобождението на основния прокурор Иван Гешев е невиждано, до момента не е вземано такова. Процедурата, въпреки с въпросителни, които бяха изказвани първоначално - проработи. Имаме решение над минималния брой изкусем по закон гласове, разяснява още той.

Оттук нататък би трябвало да фокусираме внимание върху президента, претекстовете на Висш съдебен съвет са ясни. Това решение на Висш съдебен съвет е несамостоятелно. То независимо не може да бъде обжалвано. Финалният акт е на президентът. Указът предстои на надзор. Но не позволявам Конституционен съд да замести преценката на Висш съдебен съвет със свое решение. За мен процедурата е необжалваема ", посочи още правосъдният министър.

 

Главният прокурор имаше право на отбрана във всеки един миг. Той избира дали да го упражни или не. Той избра да отиде в Страсбург, само че това беше негова преценка, Той даже отзова юриста си да не остане той в залата ", приключи министърът.

Стана ясно още, че Боян Магдалинчев от Висш съдебен съвет приготвя документите, с цел да ги изпрати в президентството.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР