Президентът Румен Радев и канцлерът на Австрия Карл Нехамер са

...
Президентът Румен Радев и канцлерът на Австрия Карл Нехамер са
Коментари Харесай

Радев се похвали, че е единственият държавен лидер, поканен на новогодишния концерт във Виена

Президентът Румен Радев и канцлерът на Австрия Карл Нехамер са разговаряли през днешния ден (1 януари) във Виена, като от президентството прецизират, че президентът е бил единственият държавен водач, поканен на тазгодишното издание на обичайния новогодишен концерт на Виенската филхармония в златната зала на " Музикферайн ".

Двамата са се обединили към общата позиция, че защитата на външните граници на Европейския съюз е общ ангажимент на всички страни членки и е от основно значение за справяне с незаконната миграция.

Отбелязва се още, че двамата са откроили положителното съдействие сред България и Австрия и са разискали европейската политика по миграцията и даването на леговище. В началото на декември Австрия (заедно с Нидерландия) наложи несъгласие на членството на България и Румъния в Шенгенското пространство поради огромния брой нерегистрирани на двете външни граници мигранти, които са се озовали в Австрия.

Радев е подчертал, че защитата на външните европейски граници изисква още по-тясно съдействие сред европейските страни, както и целенасочена техническа и финансова поддръжка от страна на Европейски Съюз. Казал и че България била направила основни вложения в усъвършенстването на защитата на своите граници и това било доказано от всички задачи на Европейския съюз.

Според прессъобщението на президентството Нехамер е изразил благодарност към признатата от Радев покана да посети Виена за продължение на двустранния разговор и откроил желанието на Австрия за усилване на съдействието с България в защитата на външните граници на Европейски Съюз за справяне с незаконната миграция. По думите на Карл Нехамер Европа не може да си разреши десетки хиляди нерегистрирани мигранти да прекосяват територията на страните, членки на Европейски Съюз. Австрийският канцлер съгласно президентството е подчертал, че България е вложила доста старания за усилване на защитата на външните европейски граници за противопоставяне на засиления миграционен напън, а България следва да получи и по-голяма финансова поддръжка от Европейски Съюз за рационализиране на граничната ограда, както и за увеличение на наличието на " Фронтекс ".
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР