Президентът Румен Радев е подписал обнародването на последните промени в

...
Президентът Румен Радев е подписал обнародването на последните промени в
Коментари Харесай

Без вето: Радев пусна промените в Закона за защита от домашно насилие

Президентът Румен Радев е подписал обнародването на последните промени в Закона за отбрана от домашно принуждение, в които се вкара и закрилата на сътрудници в интимна връзка без фамилно общуване.

Радев не е наложил несъгласие на текстовете, които бяха подложени на рецензии от страна на Българска социалистическа партия, " Възраждане " и " ИТН ".

Преди дни някогашният министър на правораздаването и консултант на Радев Крум Зарков разкритикува " неразбираемостта на дефиницията " за интимна връзка.

Опозиционните партии дадоха поръчка, че ще сезират Конституционния съд поради процедурата, по която измененията бяха гласувани по неотложност на едно съвещание в понеделник, 7 август.

Не е ясно дали Българска социалистическа партия ще предприеме този ход, доколкото социалистите се оказаха съавтори на финалния текст - по тяхно искане беше записано, че законът дава специфична протекция в интимна връзка единствено сред " физически лица " от мъжки и женски пол.

Какво последно е " интимната връзка " съгласно Закона:
" Интимна връзка “ съставлява цялост от доброволни и трайни персонални, интимни и полови връзки сред две физически лица от мъжки и женски пол, без значение от това дали споделят едно домакинство и чието пораждане, наличие и преустановяване не са обект на правно контролиране от различен закон. Трайни по смисъла на предходното изречение са връзки с дълготрайност най-малко от 60 дни ".
Целта на прибавянето на тези връзки в Закона за отбрана от домашно принуждение е да се даде по-бърза и ефикасна отбрана на потърпевшите лица, защото се приема, че са в по-голям риск или взаимозависимост от сътрудниците си.

Пострадалите от домашно принуждение имат право да изискат незабавна заповед за отбрана - в това число възбрана на причинителя да ги доближава и да реализира какъвто и да е контакт с тях, включително по телефона или посредством електронна връзка. Производството може да се образува и по искане на прокурора, а освен по искане на жертвата, в случай че тя се намира според от причинителя (според измененията, които влизат от 1 януари 2024).
·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР