Президентът Радев настоява България да не вдига ветото за начало

...
Президентът Радев настоява България да не вдига ветото за начало
Коментари Харесай

Гаранциите от Скопие не са достатъчни, за да променим позицията за Македония, твърди президентът -

Президентът Радев упорства България да не подвига ветото за начало на договаряния за участие на Северна Македония в Европейски Съюз, даже в случай че управляващите в Скопие подсигуряват, че българите ще бъдат вписани в македонската конституция. 

" Виждате, че досега сме чули доста, доста гаранции ", съобщи на брифинг довечера президентът Румен Радев.

По искане на премиера Кирил Петков довечера на изключително съвещание се събира съдружният съвет, с цел да разиска връзките ни със Северна Македония. По-рано през днешния ден съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов разгласи, че от Демократична България са склонни да вдигнат българското несъгласие за участие на Македония в Европейски Съюз, в случай че Европейската комисия поеме гаранции за българските претенции.

" Очаквам съдружният съвет довечера да следва постигнатите с консенсус мнение и предложение на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) от януари, да отстоява освен българския интерес, само че и Копенхагенските критерии за участие, които се базират на човешките права и недопускането на дискриминация. Ако всичко това се случи, ние най-добре ще помогнем на Северна Македония да върви стабилно по пътя към Европейски Съюз ", сподели президентът.

Държавният глава подчертава върху това, че по време на последния КСНС ясно е било показано, че началото на договарянията и даването на единодушие от страна на България, не би трябвало да бъде обвързано със периоди, а с резултати, изключително що се отнася до правата на македонските българи.

Радев се надява, че поради фокуса на държавното управление върху външната политика, то няма по какъв начин да загуби от взор тежката социално-икономическа рецесия в страната.

" Очаквам този порив, сила и нерви, които се влагат за решаването на казуса със Северна Македония и нейния път към Европа, да се ползват в не по-малка степен за българските жители. Бедността, увеличението на инфлацията - чакам там да бъде обърнато изключително внимание ", съобщи той.

Относно Румен Радев разяснява:

" Очевидното отвращение на прокуратурата да се бори с корупцията в България не значи, че би трябвало да се погазват съществени закони и човешки права, с цел да се търси правдивост. "

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР