Президентът на Украйна Володимир Зеленски благодари на президента на САЩ

...
Президентът на Украйна Володимир Зеленски благодари на президента на САЩ
Коментари Харесай

Зеленски благодари на Байдън, но остава разочарован за членството в НАТО

Президентът на Украйна Володимир Зеленски благодари на президента на Съединени американски щати Джо Байдън и на американците за това, че са застанали " един до друг " с Украйна във войната на Русия против страната.

В речта си преди срещата им на форума на НАТО в Литва, Зеленски призна, че помощта, която Съединени американски щати са изпратили на Украйна до момента, е голяма, заяви CNN.

" Трябва да знаете, че сте похарчили тези пари освен за водене на бойни дейности. Вие похарчихте тези пари за нашия живот и мисля, че спасихме живота на Европа и на целия свят ", сподели той.

Зеленски благодари на Байдън и за изпращането на касетъчни муниции наред с други оръжия, като съобщи, че това е било " мъчно политическо решение ", само че то ще помогне за спасяването на Украйна.

От своя страна Байдън съобщи, че чака с неспокойствие деня, в който Украйна публично ще се причисли към НАТО.

" Свършихте голяма работа, имате да извършите още доста. И аз мисля, че, знаете ли, ние ще се погрижим да получите това, от което се нуждаете. И чакам с неспокойствие деня, в който ще проведем срещата, с цел да отпразнуваме вашето публично, публично участие в НАТО ", съобщи Байдън.

В диалог на четири очи със Зеленски, президентът на Съединени американски щати e признал, че алиансът не има намерение да насочва покана към Украйна да се причисли към НАТО по време на срещата на върха в Литва, добавя CNN.

Президентът на Украйна изрази отчаяние, че не е показан график за присъединението на страната му към Алианса.

" Вашата устойчивост и увереност са образец за целия свят. Мога да си показва разочарованието, което изпитвате. Но ви давам обещание, че Съединени американски щати вършат всичко допустимо, с цел да получите това, от което се нуждаете ", безапелационен е Байдън.

Той съобщи, че членовете на Г-7 ще показват взаимна декларация, " с цел да покажат ясно, че нашата поддръжка ще продължи дълго в бъдещето ".

" Няма да чакаме " процесът на присъединение към НАТО да се развие, преди да подсигуряваме дълготрайни задължения за сигурността на Украйна.

Ние ще помогнем на Украйна да построи мощна, способна защита по суша, въздух и вода. Тя ще бъде мощ на стабилността в района и ще възпира всички закани ", добави Байдън.

Малко по-късно водачите на Г-7 и президентът на Украйна Володимир Зеленски позираха на сцената на срещата на върха на НАТО във Вилнюс за обща фотография.

Към тях се причислиха и водачите на Европейски Съюз - ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел, ръководител на Европейския съвет.

Идеята за дълготрайни гаранции за сигурността на Украйна от страна на Г-7 обаче не се одобри добре в Москва, добавя BBC.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че би било неточност и евентуално доста рисково за която и да е страна да предлага гаранции за сигурността на Украйна.

Той назова НАТО " настъпателен съюз ", който носи неустойчивост и експанзия.

На този декор, в диалог със Зеленски, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че Украйна е по-близо до алианса от всеки път и отхвърли новите предизвестия от страна на Русия за последствията от поддръжката за Украйна, добавя Reuters.

" Украйна има право да избере своя личен път ", сподели Столтенберг и добави: " Не е в пълномощията на Москва да взема решение ".

Според него гаранциите за сигурността на Украйна би трябвало да бъдат " надеждни ", с цел да възпрат Русия от бъдещи набези.

" Разбира се, гаранциите, документите, съвещанията на съвета са значими, само че най-спешната задача в този момент е да се обезпечи задоволително оръжие за украинския президент Зеленски и неговите въоръжени сили ", сподели Столтенберг.

 

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР